Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,00 Ft
Euró
392,78 Ft
Font
468,45 Ft
Bitcoin
63,734 $

Újabb bizonyítékokat találtak a Parkinson-kór és a légszennyezettség közötti összefüggésre

Aggasztó adatokat tettek közzé, a nagyvárosok lakói a legveszélyeztetettebbek.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A légszennyezés káros hatásai régóta ismertek, de egyre több kutatás mutat rá arra, hogy nem csak a légzőszervi és szívproblémákért felelős. Egy friss tanulmány szerint a levegőben található szennyező anyagok egyértelműen növelik a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is.

Dr. Brittany Krzyzanowski és csapata, a phoenixi Barrow Neurológiai Intézetben azt vizsgálták, hogy a légszennyezés összefügg-e a Parkinson-kór fokozott kockázatával és klinikai jellemzőivel. Az elemzésbe 346 Parkinson-kóros beteg és 4813 fős kontrollcsoport adatait vonták be. Soron kívül Orbán Viktor a gigabírságról: annak a fedezetét nem a magyar emberek fogják előteremteni

A kutatók azt találták, hogy a 2,5 mikrométer átmérőjű részecskéknek való nagyobb mértékű kitettség összefüggésbe hozható a Parkinson-kór fokozott kockázatával, ami a nagyvárosok lakói esetében volt a legjelentősebb.

Az említett részecskék képesek behatolni a légzőszerveken keresztül a véráramba, sőt, az agyba is. Ezt követően gyulladást okozhatnak az idegrendszerben, ami károsítja az agysejteket, és elősegítheti olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint a Parkinson-kór – írja a MedicalXpress.

A kutatók szerint a krónikus gyulladás és oxidatív stressz játszhat kulcsszerepet ebben a folyamatban. Egyben arra is figyelmeztetnek, hogy a Parkinson-kór előfordulása a jövőben tovább növekedhet, ha nem sikerül hatékonyabb intézkedéseket hozni a levegőminőség javítása érdekében. A városi lakosság növekedése és elöregedése pedig tovább fokozza ezt a veszélyt.

Illegális szemét Csepelen: máris választ kapott Gyurcsány Orbán Viktortól

A magyar miniszterelnök külön kitért a Csepelen lévő illegális hulladék lerakóhely helyzetére, melynek főszereplője jelenleg börtönben van.