Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,81 Ft
Euró
392,97 Ft
Font
468,58 Ft
Bitcoin
62,928 $

Így néz ki az árvíz sújtotta Margitsziget belülről, amit még jó ideig nem nyitnak újra (videó)

Karácsony Gergely adott helyzetjelentést arról, mi most a helyzet a Margitszigeten, ahol több százezer homokzsák védi a sziget belső részét.

...svg content...Fotó: A drónnal készült felvételen az áradó Duna Budapest belvárosi szakaszán 2024. szeptember 19-én. Középen a Margitsziget. MTI/Máthé Zoltán
Belföld
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Óriási munka zajlott mindenhol az elmúlt napokban, és a legújabb felvételek is azt bizonyítják, hogy Budapestet sem kímélte a Duna. Egyre szürreálisan fotók, videók látnak napvilágot a valóságról, amik jól mutatják be, hogy a természet erejéénél nincs erősebb.

Ezek már a legkritikusabb órák, a Duna még mindig emelkedik, ami a Margitsziget számára sem jelent jó hírt, viszont kint vannak a homokzsákok, melyeket napokon át pakoltak. A következő egy hétben is ott lesznek, miután lassú apadás várható, és senki nem akar kockáztatni. Soron kívül Árvízhelyzet: Zebegény nehéz helyzetben van, be kellett indítani a szivattyúkat

A Dunakanyar egy része például teljesen víz alá került, és miután a Margitsziget rendkívül közel van a Dunához, meg kellett emelni azt a szintet, amivel ki tudják szorítani a vizet. Karácsony Gergely főpolgármester ezt mutatta most be, hogyan is néz ki jelenleg a helyzet.

Pár óra múlva a padok már víz alatt lesznek, de az nem töri át a homokzsákokat, melyek kilométereken át nyújtanak védelmet. Fontos megjegyezni, nem járható a sziget, csak a védekezésben résztvevők lehetnek a területen. Karácsonyék ígérik, ha szerdán valóban elvonul az árvíz, az FKF azonnal megkezdi a takarítást, majd megnyitják a rakpartot.

Szintén kiemelték, a Margitsziget nem lesz ilyen hamar újra járható, mert a víz annyira fellazítja a talajt, hogy sok fa kidőlhet, mint 2013-ban. Kizárólag akkor nyitják újra a szigetet, ha az teljesen biztonságos.