Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,85 Ft
Euró
393,16 Ft
Font
468,55 Ft
Bitcoin
63,125 $

Világszerte tüntetnek a fiatalok, az éghajlatváltozás elleni sürgős fellépést követelik

Az ifjú aktivisták elkötelezettek amellett, hogy kikényszerítsék a klímaváltozás elleni intézkedéseket kormányaikból.

...svg content...Fotó: Unsplash/Sean Robbins
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ifjúsági aktivisták világszerte szerveznek tüntetéseket az éghajlatváltozás elleni intézkedések érdekében, miközben New Yorkban két nagyszabású klímavédelmi rendezvénysorozat is zajlik.

A Fridays for Future mozgalom által vezetett megmozdulások pénteken kezdődtek, s olyan városokban tartanak demonstrációkat, mint Berlin, Brüsszel, Rio de Janeiro és Újdelhi. A New York-i csoport egy átvonulást is szervezett a Brooklyn hídon, majd egy 1000 fős gyűlést terveztek; de a hétvégére további tüntetéseket is bejelentettek. Soron kívül Árvízhelyzet: Zebegény nehéz helyzetben van, be kellett indítani a szivattyúkat

Az éves Climate Week rendezvénynek köszönhetően New York az éghajlatváltozás elleni harc központjává vált a héten: a rendezvény egyik fő célja, hogy pénzügyi forrásokat biztosítsanak a leginkább érintett szegényebb országok számára, melyek a klímaváltozás súlyos következményeivel küzdenek.

Berlinben eközben kisebb létszámú, de határozott fellépésű tüntetést tartottak, ahol a résztvevők olyan feliratokat tartottak a magasba, mint „Mentsük meg a klímát!” és „A szénnek vége!”. Londonban a demonstrálók „Pay up” (Fizessünk) táblákkal arra szólították fel a kormányt, hogy vállaljon nagyobb szerepet az éghajlati kihívásokhoz való alkalmazkodásban és a fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentésében.

Mint ismert, az ifjúsági klímatüntetések 2018-ban kezdődtek, amikor is Greta Thunberg – egy akkor még egy ismeretlen, 15 éves diáklány – egy ülősztrájkot szervezett a svéd parlament előtt, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás elleni sürgős intézkedésekre és a fosszilis tüzelőanyagok használatának befejezésére.

Az AP jelentése szerint az azóta eltelt hat év alatt a fosszilis tüzelőanyagokból származó globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 2,15 százalékkal növekedett, miközben a Fridays for Future mozgalom célja egy jelentős, 43 százalékos csökkentés lett volna. Noha a kibocsátás növekedése lelassult az előző évtizedekhez képest, a klímakutatók szerint még mindig messze vagyunk attól, hogy stabilizáljuk a globális felmelegedést.