Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Az Alibaba is beszállt az AI-versenybe: 100 új nyílt forráskódú AI-modellt ad ki

Az Alibaba szemmel láthatóan arra törekszik, hogy ne maradjon le az AI-versenyben riválisaival szemben.

...svg content...Fotó: Unsplash/Zonghe Ma
Technológia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Alibaba csütörtökön több mint 100 nyílt forráskódú mesterséges intelligencia-modellt adott ki, s bejelentette, hogy tovább növelte saját fejlesztésű technológiájának képességeit. A gigavállalat közlése szerint az újonnan kiadott, Qwen 2.5 néven ismert modelleket számos alkalmazásban és ágazatban fel lehet használni, az autóipartól kezdve a játékokon át egészen a tudományos kutatásokig.

A hangcsoui székhelyű cég célja, hogy versenybe szálljon a hazai riválisaival, például a Baiduval és a Huawei-jel, valamint az olyan amerikai titánokkal, mint a Microsoft és az OpenAI. Az Alibaba szerint modelljei képesek megérteni a promptokat, valamint szövegeket és képeket generálni a szöveges utasítás alapján. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Mivel nyílt forráskódú modellekről van szó, kutatók, akadémikusok és vállalatok, sőt valójában világszerte bárki felhasználhatja a modelleket saját generatív AI-alkalmazások létrehozásához anélkül, hogy saját rendszereket kellene betanítaniuk. A modellek nyílt forráskódúvá tételével az Alibaba azt reméli, hogy több felhasználó fogja használni a mesterséges intelligenciát.

A vállalat azt is elárulta, hogy továbbfejlesztette a saját fejlesztésű, Qwen-Max elnevezésű, nem nyílt forráskódú zászlóshajó modelljét. Az Alibaba szerint a Qwen Max 2.5-Max több területen is felülmúlta az olyan riválisokat, mint a MetaLlama és az OpenAI GPT4, többek között a gondolkodásban és a nyelvi megértésben.

Végül a gigavállalat egy új, a mesterséges intelligenciamodelleken alapuló szöveg-videó eszközt is bevezetett, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beírjanak egy kérést, és az AI ennek alapján létrehoz egy videót. Ez hasonló az OpenAI Sora nevű eszközéhez.