Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,89 Ft
Euró
396,85 Ft
Font
476,29 Ft
Bitcoin
66,309 $

Közlekedési eszközön felejtette valamilyen értékét? Nincs minden veszve, ezt kell tudni

Épphogy kezdetét vette az új tanév, máris rengeteg vonaton és buszon felejtett tárgyat találtak a közlekedési alkalmazottak.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

„Van, aki sporttáskát, személyi igazolványt felejtette a járatunkon, más a kabátját hagyta a buszon, de viszonylag sűrűn pénztárcát is találnak a munkatársaim” – árulta el Németh József, a kaposvári Németh Travel Kft. ügyvezetője. Elmondása szerint miután a busz visszaérkezik a telephelyre, a buszsofőrök átnézik a járművet és ekkor akadnak az elhagyott tárgyakra, például ruhaneműkre és műszaki cikkekre is. Egyúttal leszögezte: a talált tárgyak őrzése nemcsak jogi, hanem etikai kötelesség is. Hozzátette: van náluk olyan sporttáska, amelyért három éve nem jelentkezett a tulajdonosa. Illetve a beszámoló szerint Somogy vármegyében a nyári szezon végén és az iskolakezdés időszakában 22 talált tárgyat adtak le a Volán és a MÁV járatairól, főként Siófokon, Fonyódon és Kaposváron, a járatok végállomásainál.

Jellemzően telefonokat, fülhallgatókat és táskákat hagynak az utasok a járműveken, de olyan is előfordult, hogy valaki a kedvezményes országbérletét felejtette a buszon. A Somogy Vármegyei Hírportál, a sonline.hu szerint a 22 talált tárgynak a fele már vissza is került a gazdájához. De a cikkből kiderül az is: a MÁV-Volán-csoport 2022 tavaszától közös adatbázisban vezeti a tárgyak listáját. Ezek a rögzítés után egyből megjelennek a MÁVDirekt rendszerben, így lényegesen könnyebb a talált tárgyakat fellelni, függetlenül attól, hogy vonaton, buszon vagy valamelyik állomáson felejtette az utas. Az elvesztett tárgyak után bármikor érdeklődhetnek az utasok a megadott telefonszámon, és a MÁVDirekt által megadott helyszínen vissza is kaphatják azokat. Soron kívül Nagy erőkkel keresik a rendőrök ezt az eltűnt 16 éves budapesti fiút

Okmányok és bankkártyák esetén, ha a tulajdonos azonosítható, akkor a közlekedési vállalat munkatársai az azokat kiállító hatóságoknak (pl. okmányiroda, OEP) juttatják vissza. Pénzt általában nem magában, hanem valamilyen más tárggyal együtt, például kabáttal, táskával, pénztárcával együtt adnak le, ha pedig az összeget is tartalmazó tárgyért 1-2 napon belül nem jelentkezik a tulajdonos, a pénzt jegyzőkönyvi nyilvántartásba veszik. Ha a pénz mellett az alkalmazottak valamilyen személyazonosításra alkalmas okmányt is találnak, az határozottan leegyszerűsíti az esetet – jegyzik meg.

Azokat az összegeket, amelyeket az utasok egyáltalán keresnek, vagy amiatt nem lehet visszajuttatni, mert az utas elérhetősége nem beazonosítható, nem adják vissza, a hatályos Polgári Törvénykönyv szabályozása alapján a magyar államhoz kerülnek. Végül még megjegyzik: a MÁV közlése szerint ha a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott állomáson 8 napig, azt követően a kijelölt gyűjtőhelyeken általában mindösszesen 90 napig őrzik. Korábban egyébként arról is írtunk, hogy utóbbi időszakban számos járatkésésről és -törlésről hallhattunk, ami bosszankodásra ad okot, ám egyéb igénnyel általában nem lépnek fel a fogyasztók. Holott jogaink ugyanúgy vannak vonatos közlekedés esetén is. Ebben a cikkben fejtettük ki, mikor jár kártérítés, ha késik a vonat.

Tanulmány: rengeteg mellrákkeltő anyagot tartalmaznak az élelmiszerek csomagolásai

Riasztó tanulmány látott napvilágot az élelmiszerek csomagolásában található vegyi anyagokról: számtalan összetevő hozható összefüggésbe a mellrák kialakulásával.