Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,72 Ft
Euró
394,06 Ft
Font
468,62 Ft
Bitcoin
63,544 $

Portugáliai erdőtűz: 7 ember vesztette életét, köztük 3 tűzoltó

A pusztító erdőtűz már 7 ember életét követelte Portugáliában.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/LUSA/Paulo Novais
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A portugál hatóságok közlése szerint hét ember életét vesztette, további legkevesebb 50 pedig megsérült a Portugália középső és északi részén pusztító erdőtüzekben. Eredetileg négy halálos áldozatról lehetett tudni, ám mint kiderült, kedden három tűzoltó a lángok csapdájába esett, s életét vesztette.

A portugál polgári védelmi szolgálat közölte, hogy országszerte 54 erdőtűz ég, főként északon, melyekhez összesen 5300 tűzoltót mozgósítottak. Franciaország, Görögország, Olaszország és Spanyolország az EU kölcsönös segítségnyújtási mechanizmusán keresztül nyolc vízibombázó repülőgépet küldött a portugál tűzoltók munkájának segítésére. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Csak Aveiróban a lángok az elmúlt két napban több mint 10 ezer hektárnyi (!) erdőt és bozótos területet emésztettek fel. Az országos polgári védelmi parancsnok, Andre Fernandes elmondta, hogy a három tűzoltó Nelas közelében életét vesztette.

A BBC szerint a tüzek, melyek miatt két vasútvonalat és több autópályát, köztük a Lisszabon és Porto közötti főútvonal egy részét le kellett zárni, további 20 ezer hektáron (!)pusztíthatnak. Szakértők szerint az időjárási körülmények 2001 óta nem látott veszélyt jelentenek az ország északi részére. A rendkívüli tűzriadót csütörtök estig meghosszabbították.