Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,03 Ft
Euró
394,00 Ft
Font
468,79 Ft
Bitcoin
63,732 $

Gyurcsány Ferenc az árvízről: „amikor minden megváltozik, nekünk is változunk kell”

Gyurcsány Ferenc élő adásban jelentkezett be a közösségi oldalán.

...svg content...Fotó: MTI/Purger Tamás
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A DK elnöke szerda reggel egy élő videóval jelentkezett Facebook-oldalán, melyben egyebek mellett az elmúlt évek egyik legsúlyosabb árvízhelyzetéről beszélt. A politikus a rövid bevezető után kijelentette, „amikor minden megváltozik, nekünk is változunk kell” – utalva ezzel az árvízhelyzetre, mondván, alkalmazkodni kell az aktuális helyzethez.

Gyurcsány úgy folytatta, kedden Déri Tibor, Újpest polgármestere arra tett javaslatot, hogy a főváros nyissa meg a Lánchidat az autósok előtt, mivel a rakpartok le vannak zárva és torlódik a forgalom. A DK elnöke meg is osztotta az újpesti polgármester erről szóló bejegyzését, amire Vitézy Dávid részéről érkezett az első reakció. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A DK elnöke elmondta, Vitézy elővette őket az ötlet miatt, mondván, egy ilyen helyzetben mindenképpen a tömegközlekedés felé kell terelni az embereket, nem pedig az autózást kell népszerűsíteni, megjegyezve, hogy ha felengednék a Lánchídra az autósokat a jelenlegi árvízhelyzetben, csak még nagyobb lenne a torlódás.

Gyurcsány Ferenc azonban ezzel a véleménnyel nem ért egyet: videójában leszögezte, úgy véli, hogy amikor „bele kell nyúlni Budapest életébe az árvíz miatt, akkor jó, ha sok dolgot végiggondolunk és talán kevésbé jó, ha mindenki ragaszkodik a saját mániájához”.

A DK elnöke annyiban egyetért Vitézyvel, hogy a tömegközlekedés kell hogy legyen domináns egy városban, de úgy véli, egy ilyen helyzetben nem lehet egyik pillanatról a másikra „nem érzékenynek lenni”, helyette „kompromisszumokat kell keresni”. Úgy folytatta:

„Az emberek ragaszkodnak a maguk történeteihez, miközben gyalogos van, kerékpáros van, autós van, buszon, villamoson közlekedő van. Szerintem jól teszi Déri Tibi, ha azt mondja, hogy ‘nézzük meg, nem hoz-e többet ez a konyhára, mint amennyit visz’.. nézi a híd közlekedését és azt mondja, ‘hát azon bizony még elférne néhány közlekedő autó’.”

Gyurcsány hangsúlyozta, úgy véli, ezekben az időkben az a normális, ha ingyenes a tömegközlekedés, „de nem úgy, ahogyan ezt a Fidesz mondja”, hozzátéve, hogy szerinte az elővárosi közlekedésnek is ingyenesnek kell lennie árvízhelyzetben. Úgy fogalmazott, a kormánynak nem azon kellene gondolkodnia, hogyan húzzon ki még több pénzt Budapest zsebéből, hanem azon, hogy a kormány által üzemeltetett elővárosi közlekedés legyen ingyenes ezekben az időkben. Sőt, úgy véli, még a parkolást is ingyenessé kellene tenni ezekre a napokra.

Kemény üzenetet kapott a heccpolitikusnak hívott Magyar Péter a honvédelmi minisztertől

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter „hordószónoknak” nevezte Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét.

Van egy figyelemre méltó hiba az OpenAI új modelljénél

Az OpenAI hamarosan bemutatja az o1 elnevezésű, új MI-modelljét, azonban már a megjelenés előtt elkezdte vizsgálni azt az Apollo független mesterségesintelligencia-biztonsági kutatócég.