Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

A kormány megtalálta a megoldást az Európai Bíróság által kiszabott 200 millió eurós bírságra: nem fizetjük ki

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelentette be, a kormány megoldás az a gigabírságra, hogy nem fizetjük be.

...svg content...Fotó: MTI/Kovács Tamás
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az Európai Bíróság egy ítéletében egy 200 millió eurós bírságot szabott ki Magyarországra a kormány migrációkezelése miatt, ám a bírság befizetésének határideje szeptember 17-én lejárt. A kormány jogi megoldást keres a helyzetre, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azonban most közölte, Magyarország nem fog fizetni.

Az atv.hu közlése szerint a miniszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre reagálva kifejtette, a magyar kormány az Európai Bíróság döntésével nem ért egyet, ezért nem is tervezik kifizetni a bírságot, melyet politikai indíttatásúnak nevezett.

Mint ismert, az Európai Bíróság még június 13-án szabott ki a magyar államra egy 200 millió eurós bírságot migrációs politikája miatt, melyhez napi egymillió eurós további költség is társul. Az eredeti 45 napos fizetési határidőt később egy 15 napos hosszabbítással toldották meg, ez járt le szeptember 17-én.

A magyar kormány szerint ez a bírság nem más, mint egy pénzügyi teher, de „alaposan mérlegelik” az uniós bírósági ítélet következményeit. Amennyiben Magyarország nem fizet, úgy Brüsszel az EU-s forrásokból vonhatja le az összeget. Ugyanakkor a kormány arra hivatkozik, hogy 2015 óta mintegy 800 millió eurót költött a déli határvédelemre, és elvárják, hogy Brüsszel ezt az összeget megtérítse.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban a Kormányinfón elmondta, hogy Bóka János, az Európai Uniós ügyekért felelős miniszter vezeti a tárgyalásokat Brüsszellel a bírság ügyében, és jogi megoldásokat keresnek. Bóka János egy másik sajtótájékoztatón szintén megerősítette, hogy a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy a határvédelemre fordított 800 millió eurós költségekből levonják a 200 millió eurós bírságot. A tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak.