Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Nagy Márton ígérete szerint 2028-ra 400 ezer forint lesz a minimálbér Magyarországon

Az ígéret szerint valójában 377 ezer forint lesz, és az is bruttó.

...svg content...Fotó: MTI/Kovács Tamás
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

2028. január 1-től jelentős emelkedés várható a minimálbérben: a jelenlegi bruttó 266 ezer forintról 377 ezer forintra nő, ami megközelíti az 1000 eurót – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy keddi sajtótájékoztatón. A miniszter hangsúlyozta, a hosszú távú cél az, hogy a magyar minimálbér elérje az átlagkereset 50 százalékát.

Amikor arról kérdezték, hogy ő lesz-e a jövőben a gazdasági csúcsminiszter, Nagy Márton úgy reagált, hogy elfogadja a miniszterelnök döntését, bármi is legyen az. Hozzátette, Matolcsy György mandátuma hamarosan lejár, és az előttünk álló intézményi átalakítás részeként két minisztérium összevonása várható. A miniszter hangsúlyozta, az új feladatkörökre nem hatalmi kérdésként tekintenek, hanem szolgálatként. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A Portfolio tudósítása szerint a minisztert kérdezték a Spar és a kormány közötti vitáról is, mely az árstop és a kiskereskedelmi különadó miatt alakult ki. Mint ismert, az Európai Unió Bírósága nemrég kimondta, hogy az árstop ellentétes az uniós joggal, amire Nagy Márton most úgy reagált, hogy szerinte az EU bírósága a nemzetközi multinacionális vállalatok mellé állt.

A turizmusról is beszélt a miniszter, kiemelve, hogy nemcsak a külföldi turisták száma nőtt jelentősen, de a magyar lakosság is egyre többet nyaral belföldön. 2024 nyarán 3,1 millió külföldi turista érkezett az országba, ami 15,3 százalékos növekedést jelent 2023-hoz képest, és 19,7 százalékkal haladja meg a 2019-es adatokat.

Nagy Márton elmondta, közel 7 millió turista vette igénybe a magyarországi szálláshelyeket június és augusztus között, ami 9 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A budapesti repülőtér is rekordforgalmat bonyolított idén, hiszen augusztusig soha nem utaztak még annyian a repülőtérről. A várakozások szerint az év végére 17,5 millió utas fogja használni a fővárosi repteret.

    A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

    Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.