Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

A csalók már havi 3 milliárd forinttól szabadítják meg a banki ügyfeleket

Három hónap alatt csaknem 9 milliárd forint kárt okoztak a bankkártyás és bankszámlás csalók, ezt pedig túlnyomórészt az ügyfelekre terhelték a pénzintézetek.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Bank360 friss elemzése arra jutott, miszerint a kártyaadatokat az interneten lopják el, a számlás visszaélések döntő részében a mobil- vagy internetbankba lépnek be a bűnözők, akik az utóbbi esetekben átlagosan 2 millió forintot szereztek meg a rászedettektől. Mint írják, a módszerek között az adathalászat vezet, és a legáltalánosabb az, hogy internetes vásárlás során élnek vissza az ellopott adatokkal. A csalások döntő része – darabszámban 91, értékben 93%-a – határon átnyúló forgalomban történt meg.

Vagyis azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik nem eléggé megbízható külföldi webhelyeken megadják a bankkártyájuk adatait – emelik ki. A részleteket illetően kifejtik: egy átlagos internetbankos belépéssel a csalók 1,95 millió forintot zsákmányoltak, a mobilbankos belépéseknél 667 ezer forint volt az átlagos ügyfélkár. A legtöbb esetben (csaknem 60%-ban) pszichológiai manipuláció vezetett a csaláshoz. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Nagyon fontos tehát, hogy senki ne dőljön be, ha egy csaló megkeresi azzal, hogy a bank ügyintézője gyanús tranzakciókat észlel, és ezért „vírusirtónak” mondott, ám valójában távoli hozzáférést biztosító programok telepítésére biztatja, vagy a jelszava lecserélésére kéri, képernyőfotót akar – tanácsolta a portál szakértője, Herman Bernadett. Ám a bűnözők nemcsak a háztartásokat, hanem a cégeket is gyakran meglopják.

A sikeres visszaélések legnagyobb részében (4305 darab) a háztartások voltak az áldozatok, de a nem pénzügyi vállalatok között is volt 174 károsult, átlagosan több mint 4,5 millió forintos veszteséggel. Egyéb szervezeteket is megtaláltak a kiberbűnözők 30 esetben, ezektől átlagosan 3 millió forintot sikerült lopniuk – számolt be a 24.hu az elemzésre hivatkozva.

Egyébként pár napja arról írtunk, hogy ismét az MNB nevével élnek vissza a csalók: újabb csalás indult útjára, amivel sokakat átvernének a bűnözők. A jegybank figyelmeztetett, az elmúlt időszakban bűnözők hamis befektetési hirdetéseket tettek közzé, melyekben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és egy tőzsdei kibocsátó nevével visszaélve, garantált nyereséggel kecsegtetik a jóhiszemű befektetőket. A további részletekről itt írtunk.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.