Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Sok szülő nagyot hibázhat ezzel, a gyermekével való kapcsolata bánhatja

A szakértők kiemelték, mit érdemes tudni ennek kapcsán, mire kell figyelni, és miért nem szabad a „rossz barátokat” hibáztatni, ha a gyerek helytelenül viselkedik.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A szülők gyakran a „rossz barátokat” hibáztatják gyerekük helytelen viselkedéséért, azonban egy új kutatás szerint az ilyen kapcsolatok tiltása nem javítja a gyermek magatartását, sőt: rontja azt. A középiskolás korban a kortársak egyre nagyobb szerepet játszanak a gyerekek életében, és az anyai tiltás csak ront a helyzeten – erősítette meg több pszichológus a HuffPostnak, ebből szemlézett a Pénzcentrum. Mint írják, az amerikai tanulmányban a kutatók 562 kilenc és tizennégy év közötti gyermeket követtek nyomon Litvániában egy iskolai éven keresztül, különféle kérdőíveket kitöltetve velük, amelyek a többi gyermek népszerűségére és osztálytermi viselkedésére kérdeztek rá. De a szakemberek arra is kíváncsiak voltak, a diákok édesanyja ellenzi-e valamelyik barátságukat. Ez az anyai elutasítás a gyermekek társadalmi státuszának csökkenéséhez vezetett a kortársaik körében, ami viszont a rossz viselkedés növekedésével járt.

Az anyák ellenállása tovább súlyosbította azt a problémát, amelyet meg akartak oldani – áll a cikkben. Az események ezen láncolatának egyik lehetséges magyarázata az, hogy amikor a gyermek elveszít egy barátot az anyja nemtetszése miatt, társadalmi tőkét (barátokkal való kapcsolattartás, civil aktivitás) is veszít. Egyúttal kiemelik: amikor egy gyerek elveszít egy barátot, elveszíti a befolyását a kortársai fölött, ami azt is jelenti, hogy nehezebb lesz új barátokat szereznie. A szakértők mindemellett azt is hangsúlyozták, hogy nem jó válaszút elé állítani a gyerekeket („vagy én, vagy a barátod”), mert amikor áthaladnak ezen az életszakaszon, a kortársaik egyre fontosabbá válnak, ezáltal a szülő nem igazán fog jól kijönni a helyzetből. Ehelyett azt javasolják, hogy a szülők inkább szövetségesként és támogatóként lépjenek fel a gyermekükkel szemben. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Ha egy kortárssal együtt elkövetett helytelen viselkedésről van szó, a szülők próbálják meg megérteni gyermeküket, a gyermekük döntéseit, és hogy miért vonzódnak egy adott baráthoz, és mit kapnak abból a kapcsolatból. Ha a szülők megértik, mi zajlik a gyerekük életében, akkor kevesebb korlátozást kell majd bevezetniük. Érdemes megkérdezni a gyermeket, hogy miért szeret egy adott baráttal lenni, vagy hogy szerinte mi tesz valakit jó baráttá, és hogy az adott barát rendelkezik-e ezen tulajdonságokkal, tapasztalja-e ezeket tőle. De a cikkben egy konkrétabb esetet is felvázoltak: ha egy szülő felfedezi, hogy 14 éves gyermeke egy barátjával együtt elektromos cigarettát használ, ahelyett, hogy megtiltaná a baráttal való találkozást, elmagyarázhatja, miért aggasztja a dohányzás, és beszélhet a hosszú távú egészségügyi következményekről.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a szülőnek engednie kellene a dohányzást, és nem kellene következményeket alkalmaznia, például megvonhatja az autóhasználatot vagy a felügyelet nélküli időt a barátokkal. A szülőnek azt kell közvetítenie, hogy ez arról szól, hogy mega akarja védeni, ezáltal olyan határokat szab, amelyek valóban a gyerek érdekében állnak. Tehát minél jobban megérti a szülő a tinédzser nézőpontját, annál nagyobb valószínűséggel tud segíteni. Ha például egy tinédzser szorongás kezelésére használja az elektromos cigarettát, akkor más tervre lesz szükség, mintha kíváncsiságból próbálta volna ki, vagy azért, mert a kortársai rábeszélték. Segíthet, ha a szülők emlékeznek saját élményeikre, amikor annyi idősek voltak, mint most a gyermekük – jegyezte meg az egyik szakember.

Mint mondta, a hangsúlyt a viselkedésre kell helyezni, nem pedig a gyermek barátjával való kapcsolatára, valamint arra, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy szoros kapcsolatot tartsunk fenn a gyermekünkkel, növelve ezzel annak az esélyét, hogy hozzánk forduljon tanácsért, amikor egy probléma felmerül – tették hozzá. De korábban azt is megírtuk, hogy egy kutatás szerint az utódok egy része már négy hónapos korban elkezdett tettetni bizonyos dolgokat. Ez egészen odáig fejlődött, hogy 12 hónapos korukra körülbelül a felük volt képes színlelni, míg 13 hónaposan már fel is ismerték, ha valaki megjátszotta érzelmeit a körükben. Egy pszichológus fontos dolgokat mondott el ennek kapcsán, egyúttal arra is fény derült, mi miatt lehetnek képzeletbeli barátai a gyerekeknek.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.