Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Megvan a hosszú élet titka? Ezen a szigeten 100 évig élnek az emberek

A kutatók négy fontos tényezőt azonosítottak, ami hozzájárul a szardíniai emberek életminőségéhez.

...svg content...Fotó: Pixabay
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Kék Zónának nevezik azokat a területeket a bolygón, ahol a lakosok egész hosszú ideig élnek, sokkal hosszabb ideig, mint másutt. Szardínia szigete az egyik ilyen Kék Zóna, ahol nem számít különlegességnek a hosszú élet, jó erőben 100 évig élni. Mi a titkuk a sziget lakóinak? A témát vizsgáló kutatók elsőként arra jutottak, hogy a genetikai adottságok csak körülbelül 20-25%-át teszik ki az élettartambeli különbségeknek. Sokkal többet számítanak az életmódbeli szokások, és a jó hír az, hogy ez jelentős részben rajtunk múlik. Mit kellene hát ellesnünk a szardíniai idősektől?

Nos, négy dolgot mindenképp – írja a VG a CNBC-re hivatkozva. Az egyik dolog, hogy sokat mozognak: sétálnak és lépcsőznek, állatokkal foglalkoznak, földet művelnek, kertészkednek, vadon termő zöldségeket és gombákat gyűjtenek. Aki szeretne ugyanilyen aktív lenni, tempós sétákkal, lépcsőzéssel is kezdheti, de a futás is jó választás lehet annak, aki edzettebb. Emellett a szardíniai Kék Zóna lakossága hagyományosan a helyben termesztett alapanyagokból főz egyszerű szezonális ételeket, amit a szüleik és nagyszüleik is ettek. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Például saját készítésű tésztát, kovászos kenyeret, húst viszont csak havonta négyszer-ötször esznek. A fehérjét babból pótolják, emellett tartalmas zöldségleveseket is készítenek. A jó társaságban elfogyasztott sajtról és helyi borról viszont nem mondanak le. A kutatók pedig azt látták, hogy a hagyományos táplálkozás nemcsak a testükre van pozitív hatással, hanem a közérzetükre is, mindemellett a legidősebb szardíniaiak magas szintű pszichés jólétről számoltak be: nem voltak depressziós tüneteik, ami több dolognak köszönhető.

Egyrészt a kiváló ellenálló képességüknek, másrészt társadalmi kapcsolataiknak. Az idősek nem szigetelődnek el, fontos szerepet töltenek a szűkebb családban és a tágabb közösségben is. Tisztelettel bánnak velük, bölcsességüket nagyra értékelik a fiatalabb generációk. Célt és szolidaritást találnak olyan közösségi tevékenységekben, mint a közös étkezések, az egyházi szertartások, időnként boccia-t játszanak, és gyakran megállnak egy jó beszélgetésre, viccelődésre az ismerőseikkel. De a cikkből kiderül az is: Szardínia és Olaszország idősebb lakosai általában vallásosak.

Kutatások azt is leírták, hogy az ima és a spiritualitás hozzájárulhat az élettel való elégedettséghez, főként ahogy öregszünk. Nem kell feltétlenül ragaszkodni a valláshoz, a spiritualitás más útjait is lehet választani, kinek mi a szimpatikus. A lényeg, hogy a választás szívből jöjjön. De korábban arról is beszámoltunk, hogy zöld leveles zöldségekkel nagyon sokat tehetünk a demencia megelőzéséért. A szakértő szerint igyekezzünk gyakrabban fogyasztani brokkolit, spenótot és káposztát azok jótékony hatásai miatt. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, miért lesznek alacsonyabbak az idősek.