Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,67 Ft
Euró
394,66 Ft
Font
473,27 Ft
Bitcoin
63,480 $

Tarthatatlan a helyzet a palackvisszaváltó automatáknál, lépniük kell a boltoknak

Az automaták eladótérből való kitelepítését az első hónapok tapasztalatai alapján gyakorlatilag mindenhol szeretnék mihamarabb elkezdeni.

...svg content...Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A vezető élelmiszerboltláncok azt tervezik, hogy ahol csak lehet, kiköltöztetik a palackvisszaváltó automatákat az eladóterekből, de még az üzletek előteréből is. Ennek oka, hogy az eddig jellemző belső elhelyezés a forgalmasabb üzletekben nem vált be: a palackokkal gyakran nagy zsákokkal állnak sorban az emberek, és ez senkinek sem jó, sem a palackot visszaváltóknak, sem a vásárlóknak, de a bolti személyzetnek sem, mert csúcsidőben mindenki zavarja egymást. Az automaták környékének tisztán tartása sem egyszerű feladat, azzal is nagyon küzdenek az üzletek – írta meg a G7.

A cikkben hozzáteszik: ha valaki nem vásárolni érkezik az üzletbe, csak palackot visszaváltani, akkor a legtöbb esetben csak a pénztárakon keresztül tud kimenni, a helyzet pedig még macerásabb, ha csak bent szembesül azzal, hogy az automaták épp nem működnek. A portál információi szerint az automaták eladótérből való kitelepítését az első hónapok tapasztalatai alapján gyakorlatilag mindenhol szeretnék mihamarabb elkezdeni. „Van ilyen célunk, egyelőre a rendszer működtetésével kapcsolatos tapasztalatok értékelése zajlik” – nyilatkozta Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője. Soron kívül Változékony idő vár ránk kedden, napsütés és csapadék is várható

Elmondása szerint ezután fognak döntést hozni arról, hogy mely konkrét helyszíneken valósítsák meg az automaták áttelepítését. Míg Tőzsér Judit, a Lidl kommunikációs vezetője annyit mondott: a vállalat jelenleg vizsgálja a bejáratnál található gépek áttelepítésének lehetőségét, s igyekeznek a vásárlók számára a legjobb megoldást nyújtani. A G7 kiemeli: a költöztetés azonban nem olyan egyszerű, mint amennyire elsőre tűnik.

Az áruház a Mohu és/vagy a berendezés gyártója által megadott specifikációk alapján köteles kialakítani a visszaváltási helyiséget, és az automaták üzemeltetéséhez minden esetben beltéri működési feltételeket kell biztosítani. Akkor is, ha például egy eladótéren kívüli konténerbe helyezik át. A beltéri működés meghatározott hőmérsékleti tartományt, zárhatóságot, villamos betáplálást és internetkapcsolatot jelent – részletezik a cikkben. Korábban arról is beszámoltunk, hogy fontos dolog derült ki a visszaváltott palackok 50 forintos értékéről.

Az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere (DRS) lehetőséget biztosít a fogyasztóknak, hogy a visszaváltott csomagolások után járó 50 forintos összeget ne csak levásárolják vagy bankszámlájukra utaltassák, hanem jótékony célra is felajánlhassák. A Mohu által üzemeltetett rendszer révén eddig jelentős összeg gyűlt össze erre a célra, a befolyt összeget pedig az év végén utalják majd át, addig a gyűjtési időszak zajlik. A felajánlások kezelése átlátható módon történik, a visszaváltott palackok utáni 50 forintos felajánlást ugyanis egy külön erre a célra elkülönített adatbázisban gyűjtik.

Üzent a Google: ezt jobb mielőbb kikapcsolni az androidos mobiltelefonokon

A kiberbűnözők egy filléres trükk segítségével vehetik rá a felhasználók mobilját arra, hogy minden adatot rajtuk keresztül továbbítson. Szerencsére van egy egyszerű módszer, amellyel ez kivédhető.