Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Az év egyetlen részleges holdfogyatkozása lesz megfigyelhető jövő héten

Hajnalban szabad szemmel is észre lehet venni, hogy a Hold jobb felső része kezd elsötétedni, mintha egy lepel borulna rá.

...svg content...Fotó: Unsplash
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A beszámoló szerint szeptember 17-én este együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz a délkeleti horizonton, majd szorosan összefonódva emelkednek egyre magasabbra, hajnalban pedig részleges holdfogyatkozás is megfigyelhető lesz. Mint írják, a látványos bolygóegyüttállás jövő kedden 20 órától kezdődik, ekkor a Szaturnusz a hatalmasnak látszó teliholdtól 5 fokra, jobbra felfelé, narancsos, csillagszerű fénypontként látszódik majd. A Szaturnusz a Hold közelsége ellenére szabad szemmel is jól látható lesz, bár a megpillantásához nyílt, kitakarásmentes horizont szükséges.

Ugyanakkor hozzáteszik: az együttállás később is megfigyelhető, amikorra már mindkét égitest magasabbra emelkedik. Míg pár órával később, hajnalban az év egyetlen részleges holdfogyatkozása is bekövetkezik – írja az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményére hivatkozva, amelyből a 24.hu szemlézett. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Mint részletezik, hajnali 3:45 után már szabad szemmel is észre lehet venni, hogy a Hold jobb felső része kezd elsötétedni, mintha egy lepel borulna rá: ez a félárnyék, latin nevén penumbra. A sötétedés egyre fokozódik, a legnagyobb kitakarást 4:44 perckor éri el a holdárnyék.

Ekkor a holdátmérő 9%-át takarja ki a Föld. A Holdról végül 5:16-kor vonul le az árnyék – jegyzik meg. A Svábhegyi Csillagvizsgálóban pedig szeptember 14-én 17 órától egész estés programot szerveznek, amelynek során a Szaturnuszról hallhatnak érdekességeket a látogatók. De más programok is várnak rájuk, egyebek mellett elkészíthetik az Enceladus hold fagyosan füstölgő kriogejzíreit, sötétedés után pedig távcsöves bemutatón vehetnek részt. Akit érdekel a lehetőség, semmiképp se hagyja ki.

Továbbá arról is hír érkezett, hogy hatalmas villanást láttak az űrállomás lakói a Föld felett, videó is készült róla: egyedülálló dolgot rögzítettek az ISS űrhajósai, amelyre megvan a magyarázat. A részleteket ebben a cikkben fejtettük ki. Továbbá arról is beszámoltunk, hogy múlt hónap végén látványos jelenség tűnt fel az égen. Sokaknak sikerült videóra venni a hullócsillagszerű, de annál lassabb jelenséget, amelyről az is kiderült, mit láthattak pontosan az eget kémlelők.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.