Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Komoly veszélynek teszi ki a szervezetét, aki műanyag edényben mikrózza az ételt

A szakemberek szerint ez abban az esetben is igaz, ha a jelölése szerint mikrohullámú sütőben is használható műanyag edényt használunk.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A műanyag edények, tárolók alján általában feltüntetik, lehet-e mikrohullámű sütőben használni őket, ám a szakemberek szerint az a legjobb, ha ezeket egyáltalán nem tesszük a mikróba (még akkor sem, ha a jelölés alapján egyébként meg lehetne ezt tenni). Ugyanis a még biztonságosnak vélt műanyag tárolóból is kerülhetnek a melegített ételbe veszélyes anyagok. Phoebe Stapleton, a Rutgers Egyetem gyógyszertani és toxikológiai tanszékének docense szerint a gond az, hogy a mikrós melegítés során az étel mellett maga a műanyag is felmelegszik. „Ez a megemelkedett hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a műanyag edényben lévő vegyi anyagok az épp melegített ételbe kerüljenek” – magyarázta.

Kelly Johnson-Arbor, a MedStar Health egészségügyi szervezet toxikológusa kiemelte: ez azokra az edényekre is vonatkozik, amelyeken szerepel a „mikrohullámú sütőben is használható” jelölés, ez ugyanis szavai szerint inkább azt jelenti, hogy a tároló nem fog lebomlani, ha néhányszor megmikrózzuk. „A műanyag termékek stabil kémiai szerkezete ellenére, a vegyi anyagok bizonyos körülmények között kioldódhatnak. Ilyen a magas hőmérséklet is, ami a mikrohullámú sütő használata közben tapasztalható” – fogalmazott a Food and Wine portálnak, amelyből a HVG szemlézett. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az így kioldódó anyagok közé tartozik a biszfenol A (BPA), valamint a ftalátok nevű szerves vegyület is. Ezek a szervezet szöveteiben így felhalmozódhatnak, és hozzájárulhatnak számos egészségügyi problémához, ráadásul a mikrózás mikroműanyag-részecskéket is juttathat az ételekbe – hangsúlyozzák a cikkben, hozzáfűzve: egy 2023-as tanulmány is alátámasztja ezeket az állításokat. Mint írják, abban a kutatásban polipropilén anyagú bébiétel-tárolókat vizsgáltak, és a tejtermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket imitáló anyagokkal töltötték meg őket. Betették őket a mikrohullámú sütőbe, ezután pedig úgy találták, hogy bár a mikroműanyagok mennyisége változott, de valamennyi esetben jelen voltak.

Mindent összevetve, érdemes lehet elkerülni a műanyag tárolók használatát, amikor mikrohullámú sütőt használunk, de már az is jobb, ha BPA-mentes jelölésű edények mellett tesszük le a voksunkat. Ugyanakkor még ezekben is előfordulhatnak káros vegyi anyagok, így ezek sem tökéletesen biztonságosak, ezáltal a szakemberek inkább az üveg edények használatát javasolják – derül ki a beszámolóból. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy hasmenést, tüdőgyulladást is okozhat a vizespalackunk, ha nem mossuk el rendszeresen.

Gyakori tévhit, hogy mivel a palackban csak tiszta víz van, így annak tiszta a belseje, és ráér ritkábban tisztítani, a valóság azonban egészen más. Míg ebben a cikkben azt fejtettük ki, hogy önmagát felfaló „élő” műanyagot (ami baktériumspórákat tartalmaz) hoztak létre a tudósok. A spórák egészen addig inaktívak, amíg nincs számukra tápanyag, és egy kemény külső bevonat védi őket különböző hatásoktól. A szakemberek szerint így akár évszázadokig is képesek inaktív állapotban maradni, és csak akkor élednek fel, amikor a környezeti feltételek megfelelőek.