Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Orbán Viktor gratulált Olaf Scholznak a határellenőrzésről hozott döntés kapcsán

A német lapok szerint azonban aligha volt őszinte a gesztus a magyar kormányfő részéről.

...svg content...Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd este a Magyarország – Bosznia-Hercegovina mérkőzés közben üzent Olaf Scholz német kancellárnak az X-en, mondván, üdvözli a szigorított határellenőrzés bevezetése kapcsán. A német sajtó szerint azonban Scholz valószínűleg nem fog örülni ennek az üdvözlésnek. Orbán azt írta a bejegyzésében:

„Németország szigorú határellenőrzésről döntött az illegális migráció megállítása érdekében. Scholz kancellár úr, üdv a klubban! #StopMigration” Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Nancy Faeser német belügyminiszter a héten jelentette be, hogy Németország ismét szigorúbb határellenőrzést vezet be az illegális migráció és az iszlamista támadások miatt, melyek az utóbbi hetekben rázták meg az országot. Ezek az események a tartományi választások eredményét is befolyásolták, és a szélsőjobboldal előretöréséhez vezettek.

Az európai országok vegyesen fogadták a németek döntését: Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke „elfogadhatatlannak” nevezte a lépést, és sürgette, hogy konzultáljanak Németország többi szomszédjával. Gerhard Karner, Ausztria belügyminisztere pedig kijelentette: Ausztria nem fogadja be azokat, akiket Németország visszafordít.

A német sajtó külön kiemelte Orbán Viktor üzenetét, amelyben a magyar miniszterelnök gratulált Scholznak az X-en: a német Bild szerint ez a gratuláció sokkal inkább egy „mérgezett dicséret”, amit a német kancellár aligha fogad szívesen. A lap emlékeztetett, hogy Orbán 2015 óta kemény migrációs politikát folytat, s azzal büszkélkedik, hogy Magyarország nem fogadott be menekülteket, szemben Németországgal.

Emellett Magyarország folyamatos vitában áll az EU-val migrációs politikája miatt, mely miatt hatalmas bírságot szabtak ki az országra. Az Orbán-kormány azonban ezt még nem fizette ki, csakhogy minden további válasz nélküli nap újabb egymillió eurós büntetést von maga után. A német határellenőrzési intézkedések hétfőn lépnek életbe, s első körben hat hónapig maradnak érvényben.