Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,98 Ft
Euró
392,96 Ft
Font
468,72 Ft
Bitcoin
63,079 $

Dühösek a Google dolgozói, amiért az MI „feleslegessé tette” az értekezleteket

A Google egy új MI-alapú eszközt vezetett be a minden hónapban megtartott teljes körű vállalati értekezletek moderálására.

...svg content...Fotó: Unsplash
Smart
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Ask nevet viselő eszköz célja a Google havi értekezleteinek moderálása, azaz közvetítőként működik a Google felső vezetői és az alkalmazottai között. Tulajdonképpen a dolgozók által benyújtott témák/problémák összegzésére és átfogalmazására szolgál, amellyel kapcsolatban a vezetőség elégedettnek tűnik.

A Google szóvivője szerint ez a megközelítés megduplázta az munkavállalók kérdéseinek és kéréseinek számát – korábban az alkalmazottak mindössze 1%-a volt aktív az ilyen találkozókon. Ám több dolgozó is azt állította a Business Insider cikke szerint, hogy a MI bevezetése óta inkább nem is kérdez ezeken az értekezleteken, mivel ez így értelmetlennek tűnik – szúrta ki a cikket a HVG. Soron kívül A királyi család biztonsági főnöke már Diana hercegnő halála előtt szólt

Az alkalmazottak ugyan továbbra is láthatják a kérdések összegzését, azonban csak az MI által összefoglalt verziókat szavazhatják meg, és ezekre válaszolnak a vezetők. Ezek az összefoglalók gyakran kihagyják a mögöttes kérdéseket, ráadásul az MI-eszköz tompítja a kérdések élét, így a vezetőkhöz nem is jutnak el a valódi kérdések.

Emellett olyan is volt, aki azt állította, hogy ez az eszköz befolyásolja a dolgozók és a vezetés közötti értelmes eszmecseréket, az új eszköz segít a vezetői csapatnak „figyelmen kívül hagyni” a kérdések kontextusát. Ennél többet egyelőre nem tudunk, vagyis majd az idő eldönti, valóban megfelel-e az Ask a fejlesztők szándékának, vagy inkább éket ver a dolgozók és a Google vezetése közé.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy feltaláló lett és saját kísérleteket folytat egy AI tudós: a mesterséges intelligencia saját találmányokat kreál és segítség nélkül folytatja saját kísérleteit. De azt is megírtuk, hogy jön az MI szabályozása a magyar oktatásban, az ezzel kapcsolatos terveket a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára ismertette.