Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,80 Ft
Euró
394,45 Ft
Font
468,35 Ft
Bitcoin
59,563 $

Varga Mihály is reagált Matolcsy György csípős kritikáira, nem ért egyet a jegybank elnökével

A pénzügyminiszternek meggyőződése, hogy a gazdasági növekedés gyorsulni fog Magyarországon.

...svg content...Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtök délelőtt Nyíregyházán, a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tart előadást, melynek központi témája a költségvetés, valamint az ország általános gazdasági helyzete.

Az előadás kezdetén Varga reagált Matolcsy Gyögy MNB-elnök csütörtöki kritikáira, kijelentve, hogy le kell zárni a múltat és előre kell tekinteni, mert vajmi kevés az esély arra, hogy képesek lennének meggyőzni egymást saját igazukról. Soron kívül Orbán Viktor, majd Magyar Péter is profilképet váltott az árvízvédelem alatt

Noha Matolcsy egyértelműen vázolta, milyen hibákat követett el a kormány a gazdaságpolitikájában, Varga Mihálynak meggyőződése, hogy a gazdasági növekedés fokozatosan fel fog gyorsulni:

„A gazdaság kilátásai jók. A tényleges kibocsátás, a potenciális GDP továbbra is jó.”

Elmondása szerint az ingadozások ellenére „erős a potenciális növekedés”, sőt, még azt is állítja a pénzügyminiszter, hogy a következő években nemhogy tartós növekedésre számíthatunk a magyar gazdaságban, de az még magasabb is lesz, mint a régiós országoké..

A költségvetésre kitérve kissé homályos kijelentéseket tett: Varga úgy véli, a költségvetés elsődleges egyenlege 2024-ben pozitív lesz, azonban 2025-ben romlik majd az elsődleges egyenleg, elmondása szerint ugyanakkor továbbra is várható többlet.

Az elhalasztott beruházások kapcsán kiemelte, azokat, melyeket idén halasztottak el, jövőre, vagy 2026-ban el kell indítani, ez pedig a költségvetésben is jelentkezni fog. A Portfolio közvetítése szerint egjegyezte:

„Azok a politikai pontok gyermekkedvezmény, adókedvezménynek a növelése is szépen be fog majd épülni a ’25-ös költségvetés számai közé, tehát összességében az elsődleges egyenlegünk ezért fog egy kicsit kedvezőtlen módon változni, de még mindig nulla vagy nulla fölött várható.”

Folyamatosan nő az árhullám Budapesten, az M2-es metró menetrendje is változik

A BKK újabb forgalomkorlátozásokat vezet be a folyamatosan emelkedő dunai vízszint miatt.

Fotókon a visegrádi árvízhelyzet, beszédes felvételek a helyszínről

Visegrádon is nagy a készültség a Duna közelsége miatt, rengeteg homokzsákot pakoltak ki az elmúlt napokban, és lassan már csak figyelni kell, mit művel a folyó.

Komoly veszélynek teszi ki a szervezetét, aki műanyag edényben mikrózza az ételt

A szakemberek szerint ez abban az esetben is igaz, ha a jelölése szerint mikrohullámú sütőben is használható műanyag edényt használunk.