Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Matolcsy György páros lábbal szállt bele a kormányba, szerinte rossz úton halad a magyar gazdaságpolitika

A jegybank elnöke nem rejtette véka alá véleményét, kőkemény kritikákat fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikája kapcsán.

...svg content...Fotó: MTI/Purger Tamás
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

A Portfolio közvetítése szerint Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott egy előadást, melyben újabb kritikákat fogalmazott meg kormánnyal szemben: ezúttal a kormány elhibázott gazdaságpolitikájáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a kormány „rossz úton halad”.

Matolcsy rámutatott, Magyarország gazdaságpolitikája 2021-től rossz úton halad, ami veszélyezteti a 2030-ig kitűzött célok elérését is: emlékeztetett, az MNB már 2020-ban arra figyelmeztette a kormányt, hogy a következő 10 évben várhatóan lassulni fog a növekedés, az infláció pedig visszatér, ezzel együtt pedig az árnövekedés is jelentős lesz. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A jegybank elnöke hangsúlyozta, noha az MNB már 2021 közepén elindította az inflációellenes küzdelmet, a kormány ezt csak két évvel később kezdte el, ami nagyon rossz irányba terelte a magyar gazdaságpolitikát:

„A jegybank a fékre, a kormány a gázra lépett. És ebből nagyon-nagy gáz lett.”

Matolcsy arra is rámutatott, hogy az egész EU-ban Magyarországon volt a legnagyobb az infláció, kiemelve a brutálisan elszállt élelmiszer-inflációt. A jegybank elnöke kiemelte, a kormány hatalmas hibát követett el, amikor tévesen azt gondolta, hogy a magas árak jót tesznek a költségvetésnek, mivel gyorsan kiderült, hogy nem így lett.

Rámutatott: a reálbérek növekedése sem hozott automatikusan fogyasztásbővülést, hiszen a jövedelmek nagy része nem növekedett reálértékben. Matolcsy szerint egyértelműen látszik, hogy Magyarország gazdasági helyzete látványosan romlott. Példaként említette, hogy míg 2019-ben még a 20. helyen álltunk az egy főre jutó GDP alapján az EU-ban, 2023 végére már a 23. helyre zuhantunk.

Matolcsy ugyanakkor úgy véli, még semmi sincs veszve és a megfelelő intézkedésekkel még visszatérhet a helyet útra a kormány. Javaslata szerint 2040-ig a következő célokat kellene megvalósítania a kormánynak:

  • Új Otthonteremtési Program évi 30-35 ezer új otthonnal;
  • Budapest regionális pénzügyi központtá tétele 2040-re;
  • Agrár Termelékenységi program a TOP3-ba 2040-ig (Holland Program);
  • 300 ezer külföldi egyetemi hallgató Magyarországon;
  • teljes állami digitális átállás 2040-ig;
  • magyar egészségügyi és gyógyszeripari vezető szerep az EU-ban 2040-re.