Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Vemhes cápát, valamint a ráerősített jeladót is felfalta egy hatalmas cápa

A szakértők úgy vélik, hogy a megtámadott egyedet egy nagyobb rokona kapta el.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy friss tanulmányban azt dokumentálják, hogy miként falt fel egy nagy, ragadozó cápát egy még nagyobb, mindezt úgy, hogy még az áldozatához hozzáerősített jeladót is elnyelte. Mint írják, az eset Bermuda térségében történt, a pórul járt állat pedig egy heringcápa volt, amelynek kifejlett példányai akár 3,6 méter hosszúra is megnőhetnek. A faj az Atlanti-óceán északi részén, a déli félteke óceánjainak egyes részein, illetve az Antarktisz vizeiben fordul elő, és félelmetes tengeri ragadozónak számít.

A szakértők szerint a megtámadott egyedet egy nagyobb rokona kapta el. Brooke Anderson, az Észak-Karolinai Környezetminőségi Hivatal munkatársa és a csapat tagja szerint ez az első alkalom, amikor sikerült dokumentálni egy heringcápa ragadozó általi levadászását – írja a 24.hu a Live Science-re hivatkozva. A beszámoló alapján a vemhes nőstényt 2020 októberében jelölték meg műholdas jeladókkal a massachusetts-i Cape Codnál. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az eszközökkel azt mérték, hogy az állat milyen mélyre merül, illetve mekkora távolságokat tesz meg. A cápa 2020 decemberéig a felszín és 100 méteres mélység között mozgott, majd napközben 800 méterig is lemerült, éjszaka pedig 200 méter környékén úszott. A mintázat akkor is megmaradt, amikor az állat délebbre, Bermuda régiójába úszott – részletezik. 2021. március 24-én aztán drasztikusan megváltozott az egyik műszer által mért hőmérsékleti érték, miközben a mélység hasonló maradt.

A kutatók ezt úgy értelmezték, hogy a jelölő egy másik cápa gyomrába került be. A cápák földrajzi elterjedése alapján azt feltételezik, hogy a támadó egy fehér cápa vagy egy röviduszonyú makócápa volt. Előbbi valószínűbbnek tűnik, a mélység miatt. Emellett fontos hozzátenni: a heringcápa a túlhalászás miatt ma súlyosan veszélyeztetettnek számít, az új eredmények pedig segíthetnek jobban megérteni a populáció helyzetét.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy videóra vették, ahogy kajakosokat követ egy fehér cápa. Az eset a kaliforniai Half Moon Bay térségében történt még a múlt hónapban, az említett példány nagyjából 4 méter hosszú lehetett. A beszámoló szerint az oaklandi Ian Walters épp horgászott, amikor megpillantotta a hatalmas uszonyt, amint barátja kajakja körül köröz. „Láttuk, ahogy visszafordul, és elkezdett követni engem” – idézte fel a férfi.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.