Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

A kormány utasítására hajnali szellőztetéssel küzdenek a kánikula ellen a magyar iskolákban

A kormány rendelte el a hajnali szellőztetést az iskolákban.

...svg content...Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Maruzsa Zoltán, a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként beszélt az iskolákban újonnan bevezetett intézkedésekről, például a digitális eszközök használatának korlátozásáról, valamint a jogosítvány megszerzéséről, a pedagógusbér-emelésről, a tanárhiányról, de említést tett az orvosi igazolások feltöltéséről is.

A tanévkezdés elején tapasztalható hőség a kormányt is meglepte, ugyanis nem tudnak vele mit kezdeni. Maruzsa ennek kapcsán az interjúban közölte, a kormány elrendelte, hogy hajnali szellőztetéssel hűtsék az épületeket, megjegyezve, hogy a diákokat nem küldhetik haza a kánikula ellenére sem, mivel tankötelezettség vonatkozik rájuk. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Ugyanakkor ha a meleg elviselhetetlenné válik, úgy az iskolaigazgatóknak lehetőségük van arra, hogy rövidített oktatást rendeljenek el. A szülők és a diákok hőségszünet helyett az intézmények energetikai korszerűsítését várhatják a kormánytól.

Maruzsa elmondása szerint az új iskolaberuházások mind hűtésre alkalmas technológiával épülnek, habár a 70-es, 80-as évek épületei azonban szigetelésük miatt is alkalmatlanok erre. Utóbbi kapcsán az államtitkár megjegyezte, ilyen esetekben megfontolandó, hogy szükség van-e új épületre.

Az iskolákban elrendelt mobiltelefon-használat korlátozás kapcsán Maruzsa úgy fogalmazott, az intézmények nagyobb mozgásteret kaptak ezen a téren, emlékeztetve, hogy oktatás céljából lehet használni az okoseszközöket. Említést tett a laptopprogramról is, mely 125 ezer igénylő számára elérhető.

Maruzsa egy könnyítésről is szót ejtett: a háziorvosok ezentúl a KRÉTA rendszerébe is fel tudják majd tölteni az igazolásokat. A pedagógusbér-emelés kapcsán az államtitkár elmondta, 2025-re a pedagógusok bére eléri majd a diplomás átlagbér 80 százalékát.