Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,03 Ft
Euró
394,00 Ft
Font
468,79 Ft
Bitcoin
63,732 $

Változik az orvosi igazolások iskolai kezelése

Az iskolai orvosi igazolások szeptembertől már digitálisan érkezhetnek, miközben az osztályfőnöki órákon új egészségnevelési program indul.

...svg content...Fotó: Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára (b) és Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az Egészségfejlesztés az iskolákban, EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) bevezetése a Kréta-rendszerbe címmel tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2024. szeptember 2-án. A fejlesztések révén idén szeptembertől lehetőség nyílik arra, hogy az iskolai orvosi igazolásokat az azt kiállító orvos egyből a Kréta-rendszerbe küldje. MTI/Hegedüs Róbert
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára és Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár közös sajtótájékoztatón ismertették az oktatási és egészségügyi rendszereket érintő újításokat. A bejelentés szerint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és a Kréta-rendszer összekapcsolásával az iskolai orvosi igazolások közvetlenül az oktatási intézményekhez juthatnak el.

Az új rendszer bevezetése mellett a hagyományos, papír alapú igazolások továbbra is érvényben maradnak, biztosítva a folyamatos működést az esetleges technikai problémák esetén. Takács Péter hangsúlyozta, hogy a fejlesztés jelentősen megkönnyíti mintegy hárommillió szülő életét. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az államtitkár tájékoztatása szerint a háziorvosok, házi gyermekorvosok és szakellátók számára előírták saját rendszereik fejlesztését, hogy a betegség miatti iskolai hiányzásokkal kapcsolatos kulcsfontosságú adatokat továbbíthassák a Kréta-rendszerbe. Mivel az iskolák TAJ-számkezelőnek minősülnek, automatikusan értesülhetnek az egészségügyi okokból történő hiányzásokról.

Központban az egészség

A digitális igazolások bevezetése mellett szeptembertől új egészségnevelési program is indul az iskolákban. Takács Péter kiemelte, hogy a kezdeményezés összhangban van a kormány azon célkitűzésével, hogy növelje az emberek egészségben eltöltött éveinek számát. Az egészségnevelési órák a felső tagozatban és a gimnáziumokban kezdődnek meg.

Maruzsa Zoltán hozzátette, hogy az új tanév számos informatikai fejlesztéssel indul, azonban hangsúlyozta, hogy például az igazolások fogadása nem jelent plusz adminisztratív terhet az iskolák számára.

Az államtitkár szerint az iskoláknak eddig is feladatuk volt az egészségfejlesztés és az egészségtudatosság növelése, most azonban ezt még hangsúlyosabban és könnyebben tudják majd ellátni. A tavaly kiadott kerettanterv mellett most már az egészségfejlesztés tananyaga is elérhető, amely szövegeket, animációkat és videókat tartalmaz a pedagógusok munkájának segítésére.

Kemény üzenetet kapott a heccpolitikusnak hívott Magyar Péter a honvédelmi minisztertől

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter „hordószónoknak” nevezte Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét.