Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Drasztikusan visszaesik a termés, jelentősen emelkedhet az alma ára

Becslések szerint 150 ezer tonnával kevesebbet takarítanak be idén a gyümölcsből, mint tavaly, ez pedig az árakon is látszódni fog.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az étkezési minőségű alma mennyisége a várakozások szerint 90-100 ezer tonna körül alakul, míg ipari almából 220-240 ezer tonnányit szedhetnek. A termés a belföldi fogyasztást sem fedezi, miután az étkezési alma igénye 110 ezer tonnára, míg az feldolgozói kapacitás 400 ezer tonnára tehető – írja a Népszava a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) összefoglalójára hivatkozva.

A léalma nettó felvásárlási ára a napokban kilogrammonként 75-80 forint között szóródik, ami a tavalyi közel duplája. Az étkezési alma esetében pedig 25-35 százalékos termelőiár-növekedés várható – részletezik. Mint írják, a visszaesés hátterében az áll, hogy a tavalyi jó év után a fák „leterheltebbek” voltak, illetve az időjárás, egészen pontosan a nyári aszályos időszak sem kedvezett a termésnek. A helyzetet élezi, hogy az Európai Unióban is gyengébb a termés az átlagosnál. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A tervezett 11,5 millió tonna helyett vélhetően alig 10,2 millió tonna jön össze. A lap szerint más gyümölcsöknél, mint a szilva és az őszibarack, nem ilyen rossza a helyzet, ez pedig annak köszönhető, hogy a fagykárok elkerülték ezeket a gyümölcsöket – jegyzik meg a cikkben. De korábban azt is megírtuk, hogy vizsgálódik a GVH, miért drágulnak az áruk jelentősen a hazai üzletláncokban: a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indít a kormány kezdeményezésére.

Emellett arról is beszámoltunk, hogy van egy étel, ami Ausztriában fillérekbe kerül, nálunk viszont már szinte luxus csemegének számít. Mint kiderült, Olaszországban és Ausztriában is sokkal olcsóbban lehet hozzájutni ezekhez a termékekhez, míg itthon kétszer annyiba kerülnek. Mindez egy összehasonlítás által mutatkozott meg, a pontos árakra és az árkülönbségekkel kapcsolatos részletekre ebben a korábbi cikkünkben tértünk ki bővebben.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.