Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

A mobilok kitiltását célzó rendelet azonnali visszavonását követeli a PDSZ

Meglátásuk szerint a rendelet komoly alkotmányos aggályokat vet fel.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek is levelet írt, amelyben a mobiltelefon használatának korlátozásáról szóló rendelet azonnali visszavonását követelik. Ezenkívül állásfoglalást kértek arról, hogy a nagyértékű mobileszközök megőrzését illetően kit terhel anyagi felelősség. A szakszervezet szerint a rendelet, amely előírja, hogy a tanulók mobiltelefonjait minden reggel be kell gyűjteni, és csak a tanítás végén adhatják vissza őket, komoly alkotmányos aggályokat vet fel – szúrta ki a Mandiner.

A tulajdonhoz való jog megsértését vélték felfedezni a diákok személyes tulajdona, jelen esetben a mobiltelefonok kötelező begyűjtésében. A pedagógusok felelősségvállalásának kérdése is komoly aggályokat szül a szakszervezet szerint, mert „a jogszabály a pedagógusokra hárítja a begyűjtött telefonokért való felelősséget, amely jelentős anyagi és jogi kockázatot jelent számukra”. Az oktatási autonómia és a pedagógiai szabadság korlátozása is megvalósulhat, hiszen „a rendelet egyenesen sértheti az iskolák és a pedagógusok szakmai autonómiáját, mivel egyes intézményeknek már régóta működő házirendjeik vannak, amelyek megfelelően szabályozzák a mobiltelefonok iskolai használatát anélkül, hogy azokat begyűjtenék” – részletezik. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Emellett a PDSZ különösen aggasztónak tartja azt is, hogy a rendelet végrehajtásával kapcsolatban olyan „politikai nyomásgyakorlásról” érkeztek hírek, amely „sérti az iskolák politikai semlegességét és az oktatási intézmények autonómiáját”. Ezeken felül a szakszervezet hangot adott annak is, hogy a diákok nagy része jogilag cselekvőképtelen, kiskorú személy. „Tulajdonukat a szülők, gondviselők kizárásával korlátozzuk – a megkérdezésük nélkül” – tették hozzá a lap beszámolója szerint. Továbbá korábban azt is megírtuk, hogy a Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját.

A minisztérium ezt azzal indokolta, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”. Mindez azután történt, hogy a VII. kerületi Madách Imre Gimnázium vezetősége korábban bejelentette: az új tanévben nem veszik el a diákok mobiltelefonjait és más digitális eszközeit a tanítás előtt, hiába kötelezi őket erre rendelet. Az igazgató elbocsátásról szóló hírek után a Madách Imre Gimnázium közleményt adott ki az intézmény hivatalos közösségi médiás oldalán, amelyben kiemelték, „megdöbbenéssel és mélységes felindultsággal” értesültek a történtekről. Később viszont fény derült rá, hogy az igazgató tanárként folytatja tovább munkáját az intézményben.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.