Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Ütött az óra, betilthatják az X-et Brazíliában

Nem sikerült betartani a határidőt, így a korábban Twitterként ismert platform betiltásra kerülhet Brazíliában.

...svg content...Fotó: Unsplash/Julian Christ
Dél-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

Sajtóértesülések szerint az X bejelentette, hogy várhatóan betiltják a platformot Brazíliában, miután a platform nem tartotta be azt a határidőt, mely alatt új jogi képviselőt kellett volna megneveznie.

Az X augusztus elején be is zárta brazíliai irodáját, arra hivatkozva, hogy képviselőjét letartóztatással fenyegették meg, amennyiben nem tesz eleget az általa „cenzúrának” minősített utasításoknak.

Az immáron hónapok óta húzódó ügy előzménye, hogy Alexandre de Moraes legfelsőbb bírósági bíró áprilisban elrendelte több tucat X-fiók felfüggesztését állítólagos dezinformáció terjesztése miatt. Erre reagálva az X tulajdonosa, Elon Musk azzal fenyegetőzött, hogy újra aktiválja a fiókokat, a bírót pedig „zsarnoknak” és „diktátornak” nevezte.

A bíró adott egy határidőt a platform új jogi képviselőjének megnevezésére, ám az X ennek nem tett eleget a határidő végéig, így most a platform betiltásra kerülhet Brazíliában. A végzés szerint a tiltás egészen addig érvényben is marad, míg az X meg nem nevez egy jogi képviselőt az országban, és fizeti meg a rá kiszabott bírságot az állítólagos jogsértések miatt.

Ugyanakkor az X az egyik hivatalos fiókján nem sokkal a határidő lejárta előtt közzétett egy bejegyzést, melyben leszögezte, nem tett eleget a végzésnek. A BBC azt írja, a bejegyzés szerint „Moraes bíró azt követeli, hogy szegjük meg Brazília saját törvényeit.. mi ezt egyszerűen nem fogjuk megtenni.”

Hosszú Katinka nem hagyja magát, visszaszólt Shane Tusupnak

Hosszú Katinkát sem kell félteni, csípős formában szólt vissza az őt kritizáló Shane Tusupnak, aki most megkapta a magáét.