Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

DK alelnöke: állami vezető kérésére indult a Kiss László elleni eljárás

Vadai Ágnes szerint egy kihallgatási jegyzőkönyv bizonyítja mindezt.

...svg content...Fotó: Facebook/Dobrev Klára
Bűnügy
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, Kiss Lászlót, Óbuda letartóztatott polgármesterét hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják, ám a polgármester mindent tagad, abszurdnak tartja az ügyészség gyanúsítását. Az óbudai önkormányzat szerint politikai leszámolás zajlik a polgármesterük ellen, míg a DK azt állítja, politikai megrendelésre koncepciós eljárás zajlik Kiss László ellen. „48 óra. Ennyi időt szeretnénk adni azoknak a fideszeseknek, akik rész vettek ebben a mocskos lejárató kampányban, hogy álljanak a nyilvánosság elé és vallják be, hogy részesei voltak ennek az eljárásnak” – jelentette ki Vadai Ágnes alelnök. A DK mindemellett hangsúlyozta: a polgármestert megilleti az ártatlanság vélelme, ami lehetővé teszi, hogy továbbra is betölthesse tisztségét.

Az ellenzéki pártok azonban nincsenek ugyanezen véleményen a kérdést illetően. A Kutyapárt és a Mi Hazánk szerint Kiss Lászlónak le kellene mondania és új választás kiírására lenne szükség. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt óbudai képviselői, Budai Sándor és Tóth Kálmán például kijelentették: „ha Kiss László nem tudja tisztázni magát a vádak alól, le kell mondania, és új választásokat kell kiírni”. Hozzátették, hogy az óbudaiak nem erre szavaztak, és a legtisztább helyzetet a képviselőtestület feloszlatása jelenti, hogy a III. kerületiek a tények tudatában dönthessenek. De a Mi Hazánk Mozgalom képviselője, Balogné Marosvölgyi Anna is hasonlóképp gondolkodik, erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az MTI most azt írja, egy kihallgatás jegyzőkönyvéből olvasott fel szerdán Budapesten a DK frakcióvezető-helyettese azon állításuk igazolására, hogy állami vezető kérésére indult a Kiss László óbudai polgármester, DK-s politikus elleni eljárás. Vadai Ágnes a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón felolvasta egy 2024. március 6-án a Központi Nyomozó Főügyészség Könyves Kálmán körúti épületében zajlott kihallgatás jegyzőkönyvét. Az óbudai önkormányzattal kötött szerződések miatt indult nyomozás egyik érintettje azt vallotta, 2021-ben egy felsővezető kérésére megkereste valaki azzal, hogy „meg kellene buktatni a harmadik kerületi polgármestert, és ehhez szükség lenne” a cégére.

A felsővezetőről a kihallgatottnak annyit mondott, hogy „állami vezető, hivatalos személy, de nem nevezte meg”. „Nekem azt mondta, hogy mi állami érdekből cselekszünk, és hogy ő is ezért vállalta el” – idézte a jegyzőkönyvet Vadai Ágnes. A politikus szerint a jegyzőkönyv alapján világos, hogy egy konstruált ügyről van szó, majd arra utalt: a Polt Péter vezette ügyészség ahelyett, hogy ebben a konkrét ügyben rendelt volna el nyomozást, Kiss Lászlóval szemben indította meg az eljárást. Mint mondta, négy kérdésre szeretne személyesen választ kapni a főügyésztől. Az első, hogy ki az az állami vezető, aki megrendelte Kiss László polgármester megbuktatását, míg a második, hogy amennyiben nem tudják, ki ő, zajlik-e ügyészségi nyomozás az érintett állami vezetők kilétének felfedése érdekében.

Az alelnök harmadik kérdése, hogy melyik állami vezető utasította az ügyészséget a büntetőeljárás megindítására, a negyedik pedig – a Simonka Györggyel készült, a Telexen megjelent szerdai interjú alapján, amelyben a volt fideszes országgyűlési képviselő azt mondta, állítólag az ügyészek egyik vezetője minden hétfőn eljár valahová eligazításra – úgy hangzik, „melyik hétfői napon kapott utasítást az ügyészség Kiss László levadászására”? Majd megjegyezte: vannak még további dokumentumaik, de reméli, hogy azokat már nem kell bemutatni, mert ez alapján a legfőbb ügyésztől kap egy időpontot, amikor Polt Péter válaszol a négy konkrét kérdésére, illetve általában az ügyészség működésével kapcsolatos kérdéseire.

Vadai Ágnes szerette volna kifüggeszteni a jegyzőkönyvrészlet nyomtatott verzióját a Legfőbb Ügyészség épületének falára, ezt azonban az épületet védő rendőrök nem engedték, ezután a DK-s politikus bement a főügyészség épületébe – teszik hozzá. Mindemellett korábban arról is beszámoltunk, hogy Anonymous is azokból a felvételekből hozott nyilvánosságra részleteket, amelyeket az óbudai korrupciós botrány titokzatos feljelentője juttatott el a hatóságnak – derül ki a nyomozati iratokból. A férfi a beszélgetéseket saját maga rögzítette, volt, hogy az autójában vette fel a milliós korrupciós pénzek átadását, de sikerült felvennie egy olyan társalgást is, amiben egy Dél-Amerikáig, illetve Spanyolországig érő drogpénzről esik szó.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.