Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Varga Mihály: kezdeményezte a kormány a banktitok feloldását

Elmondása szerint nincs takargatnivalója a magyar kormánynak az egymilliárd euró összegű kínai hitellel kapcsolatban, amelyet infrastrukturális fejlesztésekre fordít a kabinet.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Magyarország idén tavasszal egymilliárd euró összegű hitelt vett fel kínai fejlesztési bankoktól, az összegből infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók. Ellenzéki politikusok azzal vádolják a kormányt, hogy titokban zajlott a hitelfelvétel, és a szerződés nyilvánosságra hozását követelik. Az ügy kapcsán a Magyar Nemzet Varga Mihály pénzügyminisztert kereste meg, aki úgy nyilatkozott:

„Megértem az ellenzéki reflexeket, ködös és Magyarország számára káros hitelfelvételeket azonban nem most, hanem 2010 előtt, a baloldali kormányok idején kell keresni”. A hitelfelvétel részletei kapcsán azt mondta: „Míg a baloldali kormányok által felvett 20 milliárd eurós IMF-hitel az akkori éves GDP több mint 18%-át tette ki, a kínai fejlesztési bankoktól most felvett 1 milliárd eurós hitel a GDP 0,5%-át sem éri el”. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Majd azzal folytatta: „Ami a mostani hitelfelvételt illeti, a kormány a jogszabályoknak és a hitelmegállapodásnak megfelelően járt el: a szerződésre vonatkozó minden nyilvános információ – többek között az összeg, a lehívás időpontja, a futamidő és a kamatozás módja – bárki számára elérhető az ÁKK honlapján, egyes részletek ugyanakkor a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően banktitoknak minősülnek”.

A lap szerint a pénzügyminiszter hangsúlyozta, a kormánynak ugyanakkor nincs takargatni valója: elmondása szerint kezdeményezték a kínai pénzintézeteknél, hogy a banktitok feloldásával járuljanak hozzá a nyilvánosságra hozható információk bővítéséhez. „Amint ezt megtörténik, még részletesebb tájékoztatást tudunk nyújtani a képviselőtársaknak is” – jegyezte meg. De a múlt hónap végén a magyar kormány is reagált az 1 milliárd eurós kínai hitelre.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, infrastrukturális fejlesztéseket szolgál a pénz, és ha konkrét döntések születnek ezekről a fejlesztésekről, azokról részletesen be fognak számolni. A miniszter megjegyezte, eddig is vettek fel hiteleket, jobbnak látják, ha több lábon állnak. Hozzátette: eddig is voltak olyan hitelek, semmit nem titkoltak, ahogyan Kína esetében sem tették ezt meg.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.