Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,09 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,932 $

Ezeket a dolgokat rontjuk el leggyakrabban egy állásinterjún

Ha túl korán érkezünk az irodába, ha nem megfelelő az öltözetünk vagy negatívan beszélünk egykori munkáltatónkról, nem vezetnek semmi jóra.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Stacie Haller, a ResumeBuilder.com vezető karrier-tanácsadója rámutatott olyan problémákra, amelyek túlmutatnak azon, hogy az interjúalany ténylegesen hogyan válaszol a kérdésekre, például nem néz az interjúztató szemébe, vagy nem vet fel jó kérdéseket. A szakember azt javasolja, hogy tartsuk szem előtt: a leendő munkáltatót az érdekli, hogyan tudunk neki segíteni, és ezt a felvételi folyamat során végig ki tudjuk-e mutatni. „A legfontosabb, hogy megértsük, azt a személyt fogják felvenni, aki felkészült, érdeklődő, és meg tudja fogalmazni, hogy miért ő a legjobb személy az állásra” – magyarázta. Haller ezt követően arról beszélt részletesebben, mik azok a dolgok, amiket a leggyakrabban rontanak el az emberek egy állásinterjún.

Elsőként azt emelte ki, amikor az interjúalany nem koncentrál az interjúztatóra (ide tartozik az, ha hívásra válaszol, sms-t ír, megnézi, ki kereste), az pedig igazán fontos, hogy tartsa a szemkontaktust (annak kerülése vagy a lefelé nézés is problémás). A késés és a túl korán érkezés sem jó ötlet, ha pedig már az interjú helyszínén vagyunk, tartsuk észben: az a beszélgetés, amelyet a recepcióssal folytatunk, tulajdonképp az interjú része. Az ugyanis gyakori, hogy a cég embere utólag arról érdeklődik a recepción, milyen volt az álláskereső viselkedése, kommunikációja. De bárkivel is találkozunk az ott töltött idő alatt, sose legyünk udvariatlanok, mindig kedvességgel forduljunk másokhoz. Amikor pedig azt kérik tőlünk, hogy beszéljünk a gyengeségeinkről, itt az interjúztató igazából arra kíváncsi, tisztában vagyunk-e önmagunkkal, tudjuk-e, min kell még dolgoznunk. Soron kívül Változékony idő vár ránk hétfőn, akár 19 fok is lehet napközben

Míg az arra vonatkozó kérdésre, hogy miért akarjuk az állást, az a jó válasz, hogy megmutatjuk, mekkora tudással rendelkezünk az adott cégről. Ha ugyanis bizonyítjuk, hogy időt szántunk a munkáltató feltérképezésére, az egy nagyon jó plusz pont. „Az interjún minden válasznak arról kell szólnia, hogy miért te vagy a legjobb személy az állásra, és kész” – mondta Haller a Business Insidernek nyilatkozva, ebből szemlézett az Economx. Illetve ha az álláshirdetésben fontos a csapatban való együttműködés, a szakember szerint ezt is bele kell foglalni az interjú során elmesélt történetbe. Ám azt kerülni kell, hogy az interjú során hazudjunk a készségekről és egyéb dolgokról, és semmiképp ne legyünk arrogánsak. Továbbá online interjúnál lényeges, hogy a háttér rendezett legyen, erre is figyeljünk oda.

A megfelelő viselet pedig minden esetben lényeges, akár a LinkedIn-en is megnézhetjük, mi a dress code az adott munkáltatónál. Mindemellett ki kell emelni azt is, hogy sose beszéljünk negatívan azokról az emberekről, akikkel egykor együtt dolgoztunk. Valamint amellett, hogy fel kell készülni a kérdésekre, Haller rámutatott arra is, hogy az interjúalanyoknak szintén jó kérdéseket kell feltenniük a beszélgetés során. Az igazán éles eszű jelöltek ugyanis valami olyasmit kérdeznek, hogy: „ha olyan szerencsés lennék, hogy felajánlják nekem ezt a pozíciót, milyen tanácsot adna nekem a kezdéshez?”. De arra is készen kell állni, hogy konkrét példákat mondhassunk arra vonatkozóan, hogyan dolgoznánk az adott munkakörben, és mennyire felelnénk meg az adott elvárásoknak.

Ha azonban nem találunk jól fizető állást, a szakértők szerint a nem megfelelő önéletrajz is lehet a ludas. Annak írásakor ugyanis több dologra hangsúlyt kell fektetni, míg más elemeket jobb elkerülni. Nem is gondolnánk, de akár a dokumentumban vétett hibák is gátolhatják, hogy célt érjünk. Emellett tény, hogy egyre több fiatal egy új utat választ a karrierépítéshez: a magasabb pozíció elérése helyett horizontális, azaz szakterületeken átívelő pályafutást építenek. Erre ebben a cikkben tértünk ki bővebben. De azt is megírtuk, hogy a mesterséges intelligencia használatával sokkal többet is lehet keresni egy felmérés szerint. Egy friss kutatásból kiderült, hogy akiknél elvárás, hogy MI-vel tegyék hatékonyabbá a munkájukat, akár 50%-kal is többet kereshetnek.