Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,33 Ft
Euró
396,13 Ft
Font
475,44 Ft
Bitcoin
65,176 $

Elképesztő felfedezés: páratlan kincsek rejlettek az ősi harcos sírjában

A kutatók többek között fegyvereket, egy arany fejdíszt, egy díszes kést és egy mellvértet találtak.

...svg content...Fotó: Facebook/Topolovgrad Önkormányzata
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Trák harcos sírjára bukkantak Bulgáriában – derül ki a beszámolóból. Mint kiderült, a történelmi lelőhelyet egy Kapitan Petko Voyvoda nevű faluban fedezték fel, az ország déli részén. A témát illetően fontos hozzátenni: a trákok egy indoeurópai nép voltak, akik története egészen a korai bronzkorig nyúlik vissza. A makedón háborúk idején összetűzésbe kerültek a Római Köztársasággal, amely emiatt elfoglalta és magába olvasztotta területeiket.

Később a rómaiak gyakran vetették be a trákokat segédhaderőként, jellemzően lovassági és könnyű gyalogsági szerepeket töltettek be velük. A szolgálatot teljesítő trákok földeket kaptak fizetségül, így integrálták őket a római társadalomba. A régészek szerint a most megtalált trák katona sírja a Krisztus utáni 1. századból származik, benne pedig számos lelet hevert – írja a 24.hu a Heritage Daily beszámolója alapján. Soron kívül Olajszennyezés Kiskunmajsánál: reagált a Mol

A kutatók többek között fegyvereket, egy arany fejdíszt, egy díszes kést, mellvértet, arany nyakláncot és féldrágaköveket ástak elő a nyughelyről, ahogy az látszik is a lenti képeken. Daniela Agre, az ásatások vezetője pedig kiemelte: a felfedezés teljesen páratlan, ugyanis hasonló leletek sosem találtak még Bulgáriában. A sír közelében lócsontok is előkerültek, ami arra utal, hogy az elhunyt egy trák lovas lehetett.

Korábban azt is megírtuk, hogy kétezer éves aranykincset talált egy kisfiú kutyasétáltatás közben Angliában. A 12 éves gyerek édesanyjával és négylábú kedvencével sétált egy mezőn, amikor különleges tárgyra lett figyelmes. Ezután elvitték egy illetékes hatósági személynek, aki megállapította, hogy egy római korból származó karkötőről van szó, s az ékszert feltehetőleg nem egy nő hordta, hanem a hadsereg egyik katonája kaphatta kitüntetésként.

A közelgő fűtési szezonban is maradnak a rezsicsökkentett árak

A közelgő fűtési szezonban is számolhatunk a rezsicsökkentett árakkal.