Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Kétezer éves aranykincset talált egy kisfiú kutyasétáltatás közben

A 12 éves fiú édesanyjával és négylábú kedvencével sétált egy mezőn, amikor különleges tárgyra lett figyelmes.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Kétezer éves aranykincset talált egy 12 éves kisfiú Angliában, miközben kutyáját sétáltatta édesanyjával. A beszámoló szerint a gyerek egy tengerparti falu melletti mezőn lett figyelmes a különleges tárgyra, amit ezután elvittek egy illetékes hatósági személynek. Utóbbi megállapította, hogy egy római korból származó karkötőről van szó, s az ékszert feltehetőleg nem egy nő hordta, hanem a hadsereg egyik katonája kaphatta kitüntetésként.

A 24.hu a Live Science cikkére hivatkozva azt írja, az ilyen karpereceket armilláknak hívják, és hősiességükkel érdemelhették ki őket a legionáriusuk. A történelem későbbi szakaszában a vitézséget már pénzzel jutalmazta a birodalom, nem ékszerrel – teszik hozzá. A vizsgálatok eredményei által arra jutottak, hogy a mezőn talált ereklye a Krisztus utáni első századból származhat, nem sokkal azutánról, hogy Claudius római császár megszállta Nagy Britanniát 43-ban.

A szakértők a leletet kivételesnek nevezték, mivel meglehetősen ritkán találni ehhez hasonló arany karkötőt az Egyesült Királyságban. A cikkből kiderül az is, hogy a karperecre félbehajtva bukkantak rá, így 7,1 centiméter hosszú, de kihajtva csaknem kétszer ekkora lenne. A leletet a British Museum régiségekkel foglalkozó szerve kincsnek minősítette, majd átadta a helyi Novium Museumnak, ahol szeptember 10-étől tekintheti meg a nagyérdemű.

Május végén pedig szintén különleges tárgy megtalálásáról érkezett hír, akkor a brit Man-sziget déli részén: mint kiderült, egy viking kori ezüstrúdról van szó, amire egy amatőr fémdetektoros talált rá még 2022 nyarán. A mintegy ezeréves lelet 6,7 centiméter hosszú és 0,75 centiméter széles, összetételét pedig a Liverpooli Egyetemen vizsgálták meg: az eredmények alapján 88 százalékban ezüstből áll. Egy régész szerint a tárgy segíthet jobban megérteni a sziget viking kori történetét.