Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,06 Ft
Euró
395,30 Ft
Font
473,37 Ft
Bitcoin
63,640 $

Hatalmas gyémántot találtak, a világ második legnagyobbja lett

A botswanai Karowe bányában bukkantak a gigantikus gyémántra, amely karátértéke alapján jelenleg a világ második legnagyobbja.

...svg content...Fotó: Facebook / Lucara Diamond Corp.
Afrika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Hatalmas gyémántot talált a Lucara nevű gyémántipari vállalat a világ egyik legfontosabb kitermelési helyszínén, a Botswanában található Karowe bányában. A szenzációs lelet azonnal átrendezte a világ legnagyobb gyémántjainak listáját, és nyersgyémántként rögtön a második helyre lépett. Mindez pedig érthető is annak fényében, hogy a férfitenyér-nagyságú drágakő 2.492 karátos.

Ennél csak egy nagyobb gyémántot ismerni jelenleg a világon, ami a 3.106 karátos Cullian. Még 1905-ben, Dél-Afrikában, Pretoria közelében bukkantak rá, amelyet követően több darabra vágták. Azok közül a két legnagyobb – Afrika Nagy Csillaga és Afrika Kis Csillaga – a brit koronaékszereket díszíti. De visszatérve a nemrégiben felfedezett gyémántra: Soron kívül Itt az újabb fordulat, Magyar Péter csütörtök reggel két interjút is ad a közmédiának

A most bemutatott fantasztikus lelet megtalálása a vállalat szerint a 2017-ben bevezetett röntgentechnológiát dicséri, amit kifejezetten a nagyméretű gyémántok megtalálására alkalmaznak a bányában. Sikereiket pedig az is alátámasztja, hogy 2015-ben, 2019-ben és 2020-ban is értékes kövekre bukkantak, az egyik például (a Constellation nevű) 63 millió dollárért talált gazdára.

Az Origo a Bloomberg beszámolójára hivatkozva hozzáteszi: a most bejelentett 2.492 karátos drágakő kapcsán az egyik legizgalmasabb kérdés természetesen az, hogy mennyit érhet. Erre azonban egyelőre nem lehet pontos választ adni, a drágakő forgalmi értéke több tényezőtől függ. (Például a tisztaságától, hogy mikor dobják piacra, az értékesítés előtt vagy után több darabra kell-e vágni.)

Korábban azt is megírtuk, hogy egy belga-kínai kutatócsoport új felfedezést tett a Merkúr belsejével kapcsolatban: elképesztő mennyiségű gyémánt lehet a bolygó mélyén. A kutatók a NASA Messenger űrszondájának 2015-ben gyűjtött adatait elemezve jutottak ezen megállapításra, a részleteket ebben a cikkben fejtettük ki.

Vogel Evelin szerda este folytatta a kitálalást Magyar Péterről, meghökkentő részletek

Vogel Evelin szerint az, amit Magyar Péter csinál, olyasvalami, amivel biztosan nem lehet irányítani egy országot, de még egy szervezetet sem felépíteni