Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Újabb európai férfi fertőződött meg majomhimlővel

A thaiföldi egészségügyi hatóságok azonosították a majomhimlő vírus 1b kládját egy külföldi utazónál, ami az első ilyen eset az országban.

...svg content...Fotó: EFSA
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

Thaiföld egészségügyi szakemberei megerősítették, hogy egy 66 éves európai férfinál diagnosztizálták a majomhimlő vírus 1b kládját. A variáns különös figyelmet keltett, mivel ez mindössze a második alkalom, hogy Afrikán kívül azonosították.

Az eset felfedezése némi aggodalomra ad okot, mivel az 1b klád könnyen terjedhet hétköznapi érintkezések során. A fertőzött személy pedig meglehetősen sokat utazott, ugyanis a múlt héten érkezett Thaiföldre egy afrikai országból, útja során pedig egy közel-keleti országon is átutazott.

A thaiföldi járványügyi minisztérium főigazgatója a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: „A vizsgálatot megerősítették, hogy a férfi a majomhimlő 1b kládba tartozó törzsével fertőzött. Ez az első Thaiföldön diagnosztizált eset, ugyanakkor a férfi valószínűleg már egy endémiás országban megfertőződött.”

A helyi hatóságok azonnal megkezdték a kontaktkutatást, azonban eddig nem találtak további helyi fertőzéseket. Thaiföldön 2022 óta összesen 800 esetben mutatták ki a majomhimlő 2-es kládba tartozó változatát, de ez az első alkalom, hogy az 1-es vagy az 1b kládot azonosították az országban.

Az eset jelentőségét növeli, hogy a múlt héten Svédországban is felfedezték a variánst, ami az afrikai járvány Európán kívüli terjedésének első jele volt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az új variáns megjelenését követően nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a betegség kitörését.