Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

50 éven belül víz alá kerülhet egy népszerű görög sziget

Az UNESCO világörökségi helyszínként regisztrált görögországi Délosz sziget gyors ütemben süllyed, veszélyeztetve ezzel páratlan régészeti kincseit.

...svg content...Fotó: X / TaiwanPlus News
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

A Míkonosz közelében található aprócska sziget, melyet az ókori görögök Apollón isten születési helyeként tiszteltek, komoly veszélyben van a tengerszint emelkedése miatt. Véronique Chankowski, az Athéni Francia Régészeti Iskola igazgatója az AFP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: „Délosz arra van ítélve, hogy körülbelül 50 éven belül eltűnjön.”

A sziget, melynek lakossága a 2011-es népszámlálás szerint mindössze 24 fő volt, napjainkban kizárólag egynapos kirándulások célpontja. A látogatók csak komppal közelíthetik meg a szomszédos szigetekről, és még aznap vissza kell térniük, mivel szálláslehetőség nincs Déloszon. Soron kívül Így változik a boltok nyitvatartása október 23-án

A 40 éve a szigeten ásatásokat vezető régész, Jean-Charles Moretti szerint a fő problémát az okozza, hogy a víz télen behatol a raktárakba, és őrli a falak alapjait. A szakember hozzátette, hogy minden tavasszal észreveszi, hogy újabb falak omlottak össze.

A hellenisztikus és római korban Délosz az egyik legjelentősebb vallási központ volt a Földközi-tenger térségében, virágkorában mintegy 30 000 lakossal rendelkezett. Az elmúlt évtizedben azonban a vízszint egyes helyeken akár 20 méterrel is emelkedett, veszélyeztetve az ókori romokat.

A sziget hanyatlása ugyanakkor már az ókorban megkezdődött. Az i.e. első században kétszer is kifosztották, majd teljesen elnéptelenedett. Most, évezredekkel később pedig a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés fenyegeti végleg eltüntetni ezt a páratlan régészeti lelőhelyet és annak felbecsülhetetlen értékű emlékeit, köztük az ikonikus kőoroszlán templomokat is.

Deutsch Tamás: vérlázító provokációra készülnek Gyurcsányék

Deutsch Tamásnál többszörösen betelt a pohár Gyurcsány Ferencék miatt, szerinte megint hazudnak reggel, éjjel meg este.

Meglepően sokan kihagyják a kézmosást mosdóhasználat után

Emellett az is valószínűsíthető, hogy azok közül, akik kezet mosnak WC után és ebéd előtt, sokan nem figyelnek oda az alaposságra sem.

Szarvast gázoltak Piliscsabánál, kocsi alá került az állat

Súlyos baleset történt Piliscsabánál, ahol két gépkocsi is érintett volt egy szarvas elgázolásában, aki minden bizonnyal nem élte túl az ütközést.