Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,03 Ft
Euró
394,00 Ft
Font
468,79 Ft
Bitcoin
63,732 $

Több húsféle jóval olcsóbb lett, legalábbis a termelőknél

Az Agrárközgazdasági Intézet közlése szerint csökkent a csirke és a sertés feldolgozói ára tavaly óta.

...svg content...Fotó: Pixabay
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Alacsonyabb volt a vágósertés és a vágócsirke vágóhídi ára július végén az egy évvel korábbinál, a friss húsok feldolgozói ára hasonlóképpen módosult – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből. A belföldi termelésből származó vágósertés csaknem 14%-kal volt olcsóbb 2024. július utolsó hetében, mint 2023 azonos időszakában, kilogrammonként körülbelül 826 forintba került.

A vágócsirke termelői ára ugyanilyen összevetésben 13%-kal csökkent, kilogrammonként mintegy 420 forintra. A pulyka 582 forintos kilogrammonkénti termelői ára mintegy 12%-kal marad el a 2023 júliusának végén regisztrált értéktől – részletezik az adatok alapján. Mindemellett az összefoglalóból arra is fény derül: Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A nyers sertéshúsok feldolgozói értékesítési árai és kiskereskedelmi beszerzési árai is szinte kivétel nélkül elmaradtak a tavalyi szinttől, húsfajtától függően a különbség meghaladhatja a 10%-ot is. A friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési ára és kiskereskedelmi beszerzési ára hasonlóan alakult, a pulyka ugyancsak olcsóbb lett az árak éves összehasonlítása alapján – írja az MTI.

A tojás csomagolóhelyi értékesítési árai még nagyobb mértékben, kiszereléstől és mérettől függően 20% körüli mértékben is csökkenhettek. A ketreces tartásból származó tojás átlagos ára 40-44 forint körül alakult július végén – áll az AKI jelentésében. Emellett korábban arról is beszámoltunk, hogy a gabona minősége romlik, az ára viszont nő.

A Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke szerint akár 10%-os áremelkedés is bekövetkezhet a lisztpiacon. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy a vásárlók jelentős részét érintő módosítást vezetett be a Tesco. Az áruházlánc ugyanis augusztus közepétől szigorítja hűségkártyája felhasználási szabályait.

Kemény üzenetet kapott a heccpolitikusnak hívott Magyar Péter a honvédelmi minisztertől

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter „hordószónoknak” nevezte Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét.

Van egy figyelemre méltó hiba az OpenAI új modelljénél

Az OpenAI hamarosan bemutatja az o1 elnevezésű, új MI-modelljét, azonban már a megjelenés előtt elkezdte vizsgálni azt az Apollo független mesterségesintelligencia-biztonsági kutatócég.