Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Szájszag: ezeket a betegségeket jelezheti előre

Ha tartósabban fennáll, érdemes utánajárni, szakembertől segítséget kérni, mi is okozza a panaszt.

...svg content...Fotó: Pixabay
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A kellemetlen szájszag oka az esetek legnagyobb részében közvetlenül a szájban keresendő. A baktériumok (melyek folyamatosan megtalálhatóak a szánkban, sőt nélkülük nem is működne megfelelően a szervezetünk) időnként elszaporodhatnak, főként akkor, ha a száj nyálkahártyája kiszárad.

Ez utóbbi hátterében több dolog is állhat, például a túl kevés folyadékfogyasztás, túl sok kávézás, alkoholfogyasztás, dohányzás, egyes gyógyszerek, bizonyos ételek, megfázás, fog- és ínygyulladások vagy egyéb ehhez köthető problémák, nem megfelelő szájhigiénia.

Jóval ritkábban, de előfordulhat, hogy a kellemetlen szájszag forrása valójában nem is a szájban található. Kellemetlen szagokat okozhat az orrnyálkahártya krónikus gyulladása, a mandula betegségei (például a gyakran visszatérő, nem megfelelően kezelt mandulagyulladás, vagy a mandulakőnek nevezett jelenség), a nyelőcsőproblémák és a refluxbetegség – írja az EgészségKalauz.

Pszichés probléma áll a háttérben

Ám egyéb krónikus betegségek is okozhatnak rossz szájszagot, így a cukorbetegség (erre a jellegzetes gyümölcsös-acetonos illat hívhatja fel a figyelmet), a vesebetegségek. De a krónikus májelégtelenség, a tüdőt érintő fertőzések vagy a halszag-szindrómának nevezett tünetegyüttes (trimethilaminuria) szintén. Ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy az esetek mintegy negyedében inkább pszichés probléma áll a háttérben, nem pedig valódi kellemetlen szájszag.

A cikk szerint a halitofóbiának nevezett tünetegyüttes a rossz szájszagtól való kóros félelem, mely akár szorongást, depressziót, a szociális kapcsolatoktól való indokolatlan rettegést is okozhat. Ilyen esetben nemcsak a szájhigiéniás szokások megváltoztatására, de pszichológus segítségére is szükség van.

Ha pedig erősebb hajhullást tapasztal nyáron, van pár dolog, amire érdemes lehet odafigyelni a javulás érdekében. Persze a megelőzés mindig jobb, mint a probléma kezelése, de a szakember azzal kapcsolatban is szolgált tanácsokkal, mit tehetünk, ha már gondunk akadt. Egyúttal arra is fény derült, a délutáni alvás valóban jótékony hatással van-e az egészségre. Svájci kutatók erre keresték a választ, és úgy tűnik, meg is találták. Ugyanakkor kiemelték, a témában további vizsgálatokra szintén szükség van.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.