Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,03 Ft
Euró
394,00 Ft
Font
468,79 Ft
Bitcoin
63,732 $

Letartóztatták a korrupcióval vádolt Kiss László óbudai polgármestert

A Fővárosi Törvényszék 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte Kiss László óbudai polgármestert egy feltételezett korrupciós ügy kapcsán.

...svg content...Fotó: Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a III. kerület polgármestere felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2024. február 28-án. MTI/Balogh Zoltán
Bűnügy

Kiss László

Szerkesztő

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) indítványára a Fővárosi Törvényszék elrendelte Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármesterének előzetes letartóztatását, számolt be róla a 24.hu. A döntés egyelőre nem jogerős, mind az ügyészség, mind a védelem fellebbezett ellene.

A bíróság indoklása szerint a kényszerintézkedés elrendelésének oka a büntetőeljárás sikerének potenciális veszélyeztetése, erről Kiss László védője, Zamecsnik Péter tájékoztatta a sajtót. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A nyomozó hatóság a polgármestert vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítja, amelyet állítólag bűnszövetségben és üzletszerűen követett el. A vádak szerint Kiss László 2019-es megválasztása után megállapodott egy ismerősével, hogy annak cégei rendszeres megbízásokat kapnak az önkormányzattól, cserébe pedig pénzt juttatnak vissza neki és más érintetteknek.

A KNYF közleménye szerint: „A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal.” A gyanú szerint ezeket a szerződéseket valójában más cégek teljesítették, alacsonyabb áron.

Az ügyben további két személyt is előzetes letartóztatásba helyeztek: egy III. kerületi önkormányzati képviselőt és egy érintett gazdasági társaság ügyvezetőjét. Ezzel az ügyben gyanúsítottak száma tizenhatra emelkedett.

Korábban már Czeglédy Gergő alpolgármestert is letartóztatták az üggyel kapcsolatban, az MSZP-s politikus esetében a bíróság október 20-ig hosszabbította meg a kényszerintézkedést.

Kemény üzenetet kapott a heccpolitikusnak hívott Magyar Péter a honvédelmi minisztertől

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter „hordószónoknak” nevezte Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét.