Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Hatósági reakció is érkezett Magyar Péter kórházjárására

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is reagált Magyar Péter, a Tisza Párt vezetőjének kórházjárására.

...svg content...Fotó: Magyar Péter, a Tisza párt EP-listavezetõje nyilatkozik a sajtónak, miután leadta szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a XII. kerületi Hegyvidéki Mesevár Óvodában 2024. június 9-én. MTI/Hegedüs Róbert
Belpolitika

Szabó Kata

Szerkesztő

Elég nagy port kavart Magyar Péter kórházjárása, aminek még csak az elején jár. Az ATV vendégeként is ennek a témának szentelte a legtöbb időt, az interjút azóta lassan 200 ezren nézték meg, talán abban is bízván, hogy ismét Rónai Egon fogja kérdezni, de ez elmaradt.

A Péterfy kórház valótlanság állításával vádolja Magyar Pétert, többek között a főbejárat lezárása kapcsán, illetve a vezetőség szerint félrevezető hőmérsékleti mérések történtek az épületben, annak területén. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Röviddel a kiadott közlemény után Magyar Péter is reagált rá, és azt mondta, nemcsak a falak hőmérsékletét mérték. Az ügynek valószínűleg még lesz folytatása, elsősorban amiatt, mert a sajtó erőteljesen felkapta a témát, és a televíziós stábok igyekeznek követni Magyart.

Hatósági reakció az ügyben

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ugyancsak reagált Magyar Péter akciójára, amiről hivatalos közlemény született, egyértelművé téve, mi szabályos és mi nem az ilyen látogatások során, amik nyilvánosságot kapnak.

„A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) a sajtóból értesült arról, hogy a Tisza Párt egészségügyi intézményekben készített fényképekkel, videókkal, beszámolókkal kívánja bemutatni, hogy milyen hőmérsékleti és egyéb viszonyok uralkodnak a magyar egészségügyi ellátórendszerben.” – olvasható a közleményben.

A Hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy már 2019 májusában állásfoglalást tett közzé honlapján az egészségügyi intézményekben készített képfelvételek információszabadsággal és adatvédelemmel kapcsolatos kérdéseiről. Ebben egyrészről kiemelte, hogy az állami és önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények közfeladatot látnak el, így az ezekben az intézményekben fennálló állapotok, körülmények, tárgyi feltételek olyan témák, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot, az ilyen intézményekben készült, személyes adatokat nem tartalmazó felvételek közérdekű adatnak, szűkebb körben közérdekből nyilvános adatnak minősülnek.”

A kiszolgáltatott helyzetben lévő páciensek

„Másrészről nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő pácienseket, hozzátartozóikat, vagy akár az ott egészségügyi ellátást és más munkát végző személyeket is megilleti a személyes adatok védelméhez fűződő alapjog, az őket ábrázoló felvételek személyes adatnak minősülnek, ha azok alapján egy személy felismerhetővé, bárki által azonosíthatóvá válik. Ilyen felvételek készítése, gyűjtése, tárolása, szerkesztése, vagy közzététel előtti maszkolása az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) hatálya alá tartozó adatkezelésnek minősül, az egészségügyi ellátásban tapasztalható állapotok bemutatása nem minősül olyan célnak, amely kivételt jelenthetne az általános adatvédelmi rendelet előírásainak alkalmazása alól.”

„Különös figyelemmel kell lenni e körben arra, hogy egészségügyi intézményben betegként tartózkodó személyek képmásának rögzítése különleges adat kezelését is megvalósíthatja, a rendelet értelmében pedig kiemelt védelmet élveznek az érintett egészségügyi állapotára, vagy a számára nyújtott egészségügyi ellátásra utaló adatok. Ilyen felvételek kezelése kapcsán fokozott felelőssége van az adatkezelés célját és eszközét meghatározó személynek, de az ilyen felvételt készítő, továbbító, azokon szerkesztést, maszkolást végző személyeknek, szervezeteknek is. Jelentős érdeksérelem okozása, vagy haszonszerzési cél megvalósulása esetében felmerülhet az általános adatvédelmi rendelet megsértésén túl az adatkezelő büntetőjogi felelőssége is.”

„Fontos azt is rögzíteni, hogy a képviselői minőség nem jelent e tekintetben többlet adatkezelői jogosultságokat, a képviselők is kötelesek az általános adatvédelmi rendelet előírásainak megfelelni, továbbá tiszteletben tartani a Polgári törvénykönyv szerinti képmás védelméhez fűződő jogot.”