Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Tragédia a levegőben: meghalt két francia vadászpilóta, miután összeütköztek

Két francia vadászpilóta vesztette életét szerdán, miután a repülőgépeik (Rafale) összeütköztek a levegőben Franciaország keleti részén.

...svg content...Fotó: EPA/ADI WEDA
Európa
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A tragikus hírről Emmanuel Macron elnök számolt be, nem sokkal azután, hogy megtörtént a tragikus baleset, amiben a legmodernebb katonai gép is érintett volt. Az egyik pilóta a becsapódást követően még katapultálni tudott, majd a hatóságok a második gépen ült oktatót és tanulópilótát kezdték el keresni nagy erőkkel.

A hivatalos tájékoztatás szerint Sebastien Mabire kapitány és Matthis Laurens hadnagy életét vesztette egy Rafale-i kiképzési küldetés során bekövetkezett légi-balesetben. A katapultált pilótát végül épségben találtak meg, de egyelőre nem tudni, mi idézte elő az ütközést. Az emberi hiba sem zárható ki, ezzel kapcsolatban már zajlanak a nyomozások a háttérben.

Nagyon ritkák a balesetek ezekkel a szupermodern gépekkel, emiatt sokan értetlenül állnak az esemény előtt. 2007-ben egy Rafale zuhant le a délnyugat-franciaországi Neuvic közelében. Az akkori balesetet a pilóta okozta, aki valamiért zavart állapotba került. Két évvel később két ugyanolyan gép zuhant le egy próbarepülés befejezése után, amikor visszarepültek a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóra Perpignan partjainál. Abban az incidensben egy pilóta hunyt el, rajta sem lehetett már segíteni.

Franciaország Egyiptomnak, Indiának, Görögországnak, Indonéziának, Horvátországnak, Katarnak és az Egyesült Arab Emírségeknek is adott el ezekből a gépekből, melyekből a franciák legutóbb 42 új modellt rendeltek, amik közül az elsőt 2027-ben adják át. Az Rfi azt írja, a francia hadsereg már több mint 230 Rafale-t rendelt, mióta a gépet szolgálatba állították.

Kiderült, tavaly összesen mennyi pénzt hozott Kína Magyarországra

Hatalmas összegekben fektettek be a kínai cégek Magyarországon 2023-ban, amit most számszerűsített a kormány Varga Mihály pénzügyminiszter által.