Ezek a jelek hívják fel a figyelmet arra, hogy túl sok sót fogyasztunk
Szervezetünk kétféle tünettel is figyelmeztethet, hogy változásra lenne szükség ezen a téren.
Oksana Mikhaleva endokrinológus és táplálkozási szakértő arra figyelmeztetett, hogy a túlzott sófogyasztás súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért igazán fontos, hogy tisztában legyünk vele, az étrendünk által mennyi sót fogyasztunk. Ha a válasz az, hogy többet, mint kellene, minderre a szervezetünk is felhívhatja a figyelmet különböző tünetek formájában.
Ha például reggelente duzzadt az arcunk és a kezünk, ami aztán az ebédidőhöz vagy a vacsorához közeledve fokozatosan csökken, az első jele a túlzásba vitt sófogyasztásnak. A szakember szerint ezt okozhatja az is, ha gyakran fogyasztunk sózott halat, savanyúságot, sajtokat, gyorsételeket, kolbászokat és egyéb hústermékeket – írja a Sport.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva, amit a Magyar Hírlap szemlézett.
„Az ilyen ételek szomjúságot is kiváltanak, és a sóval párhuzamosan a szervezetbe nagy mennyiségű folyadék kerül, és annak kiválasztása a sótöbblet miatt lelassul, így ödéma alakul ki” – magyarázta a táplálkozási szakértő. Mindemellett a magas vérnyomás is utalhat a túlzott sófogyasztásra. Ennek kapcsán Oksana Mikhaleva annyit fűzött hozzá:
A magas vérnyomás azért alakul ki, mert a nátrium visszatartja a folyadékot az erekben, ami miatt megnő a nyomás az érfalakon. Ha tehát a fent említett tüneteket tapasztaljuk, az a legjobb, ha visszaveszünk a sófogyasztásunkból, valamint háziorvos, dietetikus vagy más szakértő véleményét kikérjük, mit tehetünk még a helyzet javulása érdekében.
Korábban azt is megírtuk, hogy egy, a témában készült kutatás szerint a sajtfogyasztás boldoggá tesz, emellett jobb mentális jóléthez vezet és elősegítheti az egészséges öregedést. A részleteket ebben a cikkben fejtettük ki. Továbbá arról is beszámoltunk, szakemberek szerint melyek azok az ételek, amelyekből többet kellene fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében.