Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,72 Ft
Euró
394,06 Ft
Font
468,62 Ft
Bitcoin
63,544 $

NNGYK: szamárköhögés elleni védőoltás érkezett Magyarországra

Az Adacel polio oltóanyag a hét második felében országos szinten elérhető lesz a gyógyszertárakban.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Július végén arról számoltunk be, hogy aggasztó ütemben terjed a szamárköhögés (pertussis) az országban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNGYK) akkori jelentéséből kiderült, hogy hét nap alatt rekordszámú, 32 új szamárköhögés-gyanús esetet jelentettek hazánkban, s a fertőzés immár az összes megyében megjelent, miután Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből is érkezett bejelentés.

Nemrégiben pedig arról érkezett hír, hogy tovább emelkedett a bejelentett szamárköhögés gyanús esetek száma. Már 226 szamárköhögés gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés, a laboratóriumi vizsgálatok 90 esetben erősítették meg a betegséget – írja friss közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az NNGYK – az újszülött gyermekek védelme érdekében javasolt védőoltási ajánlását követő fokozott érdeklődés miatt – egyeztetett a gyógyszer-nagykereskedőkkel nagyobb mennyiségű, 10 ezer darab pertussis komponenst tartalmazó védőoltás beszerzésére. Az Adacel polio oltóanyag a hét második felében országos szinten elérhető lesz a patikákban – írják.

A szamárköhögés elleni vakcinát a háziorvos írja fel, ezt követően a készítmény a recepttel a gyógyszertárakban kiváltható. A csecsemők védelmében az NNGYK továbbra is ajánlja a védőoltás beadását a 3. trimeszterben lévő várandós édesanyáknak, valamint a közeli családtagok újraoltását is – számolt be a 24.hu a közleményre hivatkozva.

Egyúttal kiemelik: az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben, emiatt az NNGYK hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első két hónapban ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását.

Kemény üzenetet kapott a heccpolitikusnak hívott Magyar Péter a honvédelmi minisztertől

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter „hordószónoknak” nevezte Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét.

Már tudni, mikor élesíti a Google az Android 15-öt

Már nem kell egy egész hónapot várni arra, hogy a Google kiadja a Pixel-telefonokra az új operációs rendszerét, a többi mobilgyártót illetően viszont még egy kis időbe telik mindez.