Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Azt állítja a Sinaloa kartell vezetője, hogy elrabolták és az Egyesült Államokba hurcolták

Azt állítja a Sinaloa kartell vezetője, hogy elrabolták és az Egyesült Államokba hurcolták

...svg content...Fotó: Luis Cresencio Sandoval mexikói védelmi miniszter mexikóvárosi sajtóértekezletén 2023. január 5-én bejelenti Ovidio Guzmánnak, Joaquín "El Chapo" Guzmán volt mexikói drogbáró fiának elfogását. Az egyik legnagyobb kábítószer-maffiát, a sinaloait egykor irányító Guzmánnak az amerikai hatóságok által körözött fiát Sinaloa állam székvárosában, Culiacánban fogták el, és ez erőszakhullámot váltott ki. Az összecsapásokban a mexikói fegyveres erők tíz tagja és tizenkilenc bűnöző életét vesztette. A háttérben Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök (b). MTI/EPA/EFE/José Mendez
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

Ismael „El Mayo” Zambada, a Sinaloa drogkartell vezetője egy börtönből írt levélben tagadja, hogy önként adta volna fel magát az amerikai hatóságoknak.

A 76 éves Zambadát és Joaquin Guzman Lopezt, a hírhedt „El Chapo” egyik fiát július 25-én tartóztatták le El Paso közelében. Az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) vezetője, Anne Milgram szerint Zambada elfogása „szíven találta azt a kartellt, amely felelős az amerikaiakat pusztító drogok, köztük a fentanil és metamfetamin többségéért”. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A CBS News által megszerzett levélben Zambada cáfolja a letartóztatásával kapcsolatos korábbi beszámolókat, és azt állítja, hogy egy találkozóra hívták, amelynek az lett volna a célja, hogy rendezzék a Sinaloa állam politikai vezetői közötti nézeteltéréseket, ám állítása szerint a megbeszélés helyszínén csapdába csalták.

Azt mondja, elrabolták

„Elraboltak, és akaratom ellenére, erőszakkal hoztak az Egyesült Államokba”, írja Zambada, aki részletesen beszámol arról is, hogy a találkozó napján fegyveresek egy sötét szobába vezették, majd zsákot húztak a fejére és repülőre tették.

A kartellvezér tagadja, hogy köze lenne Héctor Cuen volt kongresszusi képviselő és culiacáni polgármester meggyilkolásához, valamint José Rosario Heras López rendőrparancsnok és testőre eltűnéséhez.

Zambada levelében felszólította az amerikai és mexikói kormányt, hogy legyenek átláthatóak az elrablásával és a későbbi eseményekkel kapcsolatban, Sinaloa népét pedig nyugalomra és békére inti: „Az erőszak nem old meg semmit. Már jártunk ezen az úton korábban, és mindenki veszít”, írta.