Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,79 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,61 Ft
Bitcoin
63,049 $

Ipsos: Kamala Harris növelhette az előnyét Donald Trump-pal szemben

Az Ipsos legfrissebb felmérése szerint Kamala Harris demokrata elnökjelölt öt százalékponttal vezet Donald Trump republikánus ellenfelével szemben.

...svg content...Fotó: 2022. április 5-én a washingtoni Fehér Ház Keleti termében készített kép Kamala Harris amerikai alelnökrõl (b) és Barack Obama volt amerikai elnökrõl. 2024. július 26-án bejelentették, hogy Obama és a felesége, Michelle Obama támogatja Harrist a Demokrata Párt elnökjelöltségének elnyeréséért a november 5-én esedékes amerikai elnökválasztásra. MTI/AP/Carolyn Kaster
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

Az Egyesült Államokban augusztus 2. és 7. között végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint Harris jelentős előnyre tett szert a választói preferenciákban. A megkérdezettek 42 százaléka támogatná a demokrata jelöltet, míg Trump a szavazatok 37 százalékát szerezné meg egy esetleges elnökválasztáson.

A mostani eredmény figyelemre méltó változást mutat a júliusi Reuters/Ipsos felméréshez képest, a korábbi adatok szerint ugyanis Harris 37 százalékos támogatottsággal rendelkezett, míg Trump 34 százalékon állt. A friss számok azt sugallják, hogy Harris nemcsak megtartotta, de növelni is tudta előnyét az elmúlt hetek során. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A kutatás során 2045 felnőtt amerikai állampolgárt kérdeztek meg, vagyis viszonylag nagy mintával dolgozhattak, ami a felmérést is megbízhatóvá teszi.

Érdekes fejlemény, hogy Robert F. Kennedy Jr. független jelölt támogatottsága jelentősen csökkent az előző hónaphoz képest. Míg júliusban a válaszadók 10 százaléka állt Kennedy mögött, a mostani felmérésben már csak 4 százalékos támogatottságot élvez. Ennek oka az lehet, hogy a korábban Bidenben kételkedő szavazók most beálltak Harris mögé, ami a demokraták jelöltjének erősödését is megindokolná.