Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Kötelező tanárvizsga: így reagált az NPK elnöke Pintér Sándor terveire

Azokat teljesen természetesnek nevezte, s azt sem érti, miért kell erről egyáltalán rendeletet alkotni.

...svg content...Fotó: MTI/Kovács Tamás
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke nem gondolja, hogy pedagógusok hagynák el a pályát, vagy kevesebben jelentkeznének tanárnak, mert Pintér Sándor belügyminiszter tervei szerint ősztől kötelező lenne a tanárok számára egy, a távoktatáson alapuló továbbképzés, amelynek keretében a Nemzeti alaptantervből (NAT) kellene vizsgázniuk.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) élesen bírálta a javaslatot, álláspontjuk szerint ugyanis a tervezett intézkedések nem javítanák a pedagógusok teljesítményét, sőt, növelnék terheiket és csökkenthetnék a foglalkozások minőségét. Valamint aggodalmaikat fejezték ki amiatt, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részt venne a képzésben.

Mindezt úgy, hogy nincs akkreditált tanárképzési programja, a PDSZ ezért a rendelettervezet elvetését követeli, és olyan oktatási reformokat sürget, amelyek valóban a 21. századi igényeket szolgálják ki. Az ezzel kapcsolatos további részletekre ebben a cikkben tértünk ki. Az ATV most arról ír, az NPK elnöke teljesen természetesnek nevezte a Belügyminisztérium elvárásait – szemlézte a 24.hu.

Így azt is, hogy a tanár sem használhatja magáncélra tanítás közben a mobiltelefonját, hozzátéve: ő például be sem viszi a tanterembe a mobiltelefonját. De Horváth Péter olyannyira egyetért a tervezett szabályozással, hogy „nem is érti, miért kell erről rendeletet alkotni”. A NAT-vizsgáról pedig azt mondta, „a pedagógusok természetesen ismerik a követelményeket”, saját maguk és diákjaik miatt is.

Hiszen a 2020-as NAT-ra épültek már az idei érettségi követelmények is, ezért a NAT ismerete, a kerettantervek szaktárgyi ismerete megkérdőjelezhetetlen. Az NPK elnöke szerint a NAT-vizsga azért válthat ki indulatokat, mert a pedagógusok között lehetnek olyanok, akik feleslegesnek tartják – derül ki a cikkből.