Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Reagált a posta a bezárásokkal kapcsolatban

A Magyar Posta közel 100 kistelepülési postahivatal bezárásáról döntött, ahol alternatív megoldásokat kínálnak majd a szolgáltatások fenntartására.

...svg content...Fotó: Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a társaság budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón 2024. július 11-én. Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében. A szemléletformálást, a közfeladatot ellátó személyek védelmének növelését célzó kampányt a rendőrség és a mentőszolgálat támogatja. MTI/Mónus Márton
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

A Magyar Posta Zrt. augusztus 1-jei hatállyal országszerte mintegy 100 postahivatal bezárását jelentette be. Az intézkedés főként az 1500 főnél kisebb lakosságú településeket érinti, de érintett lett néhány budapesti hivatal is.

A vállalat Kommunikációs Osztálya a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy a döntés hátterében az ügyfélforgalom csökkenése áll. „A Posta jelenleg a jogszabályi elvárásokat messze meghaladva, országszerte közel 2150 postán áll az ügyfelek rendelkezésére,” mondták, majd hozzátették, hogy az érintett településeken a postai szolgáltatások továbbra is elérhetőek maradnak, elsősorban postapartneri együttműködések vagy mobilposta formájában. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke szerint a Magyar Posta piaci versenyben működő vállalat, amely bevételeiből finanszírozza kiadásait, az elektronikus szolgáltatások terjedésével pedig a személyes ügyintézés jelentősen csökkent, ami miatt át kellett tervezni a működésüket.

Az érintett dolgozók helyzetével kapcsolatban Tóth elmondta, hogy a Posta igyekszik a hálózaton belül új pozíciókat felajánlani, vagy támogatni az önkormányzati, illetve vállalkozói átvételt. Amennyiben ezek a lehetőségek nem megvalósíthatók, a munkaviszony megszüntetése végkielégítéssel történik.

Alternatív megoldásként felmerült a postai szolgáltatások kulturális intézményekbe való integrálása is. Závogyán Magdolna kulturális államtitkár egy kaposvári sajtótájékoztatón ismertette az erre vonatkozó terveket, miszerint a közművelődési intézmények munkatársainak átcsoportosításával fenntartható lenne a postai szolgáltatás olyan helyeken is, ahol egyébként megszűnne.

Néhány településen már működnek hasonló megoldások, Csökölyben például az önkormányzat épületében üzemel a helyi posta a Posta Partner program keretében, Kiskorpádon pedig szintén az önkormányzatnál kapott helyet a postai szolgáltatás.

A Magyar Posta szerint a céljuk a hatékony, az ügyféligényekhez rugalmasan alkalmazkodó, 21. századi modern szolgáltatások nyújtása, miközben biztosítják, hogy a postai szolgáltatások valamilyen formában minden településen elérhetőek maradjanak.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.