Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Elképesztően hosszú sor alakult ki az egyik pesti rendelőintézet előtt

Sokaknak már nem jut időpont ultrahangra a hónapban.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Augusztus 2-án reggel hosszú sor alakult ki a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ előtt, ahol az emberek ultrahangvizsgálatra szerettek volna időpontot kapni. A józsefvárosi önkormányzati intézmény csak havonta egyszer hirdet regisztrációs alkalmat, így sokan már hajnalban elkezdtek sorba állni, hogy biztosítsák helyüket.

Egy idős hölgy például reggel 5-re érkezett, de még két óra elteltével is sorban állt, emellett olyan is volt, aki magával vitt egy összecsukható kisszéket, készülve arra, hogy órákon át sorban fog állni. Mindez azonban az idősebb és kevésbé mobilis emberek számára különösen megterhelő. Ennek ellenére az intézmény nem oszt sorszámokat, és nincs online foglalási lehetőség, ami tovább nehezíti a helyzetet. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A rendelőintézet vezetője, Zilahy Dezső elismerte a problémát, és azt is elmondta, mi áll mindezek hátterében. Mint mondta, a földszinti váróban nem tudják elhelyezni a betegeket a várakozás idejére, hogy onnan figyelhessék a sorszámkijelző, behívó rendszert, ez egyébként szerinte egészségügyi aggályokat is felvetne.

Az online időpontfoglalást azért nem vezették be, mert az idősebb és informatikai ismeretekkel kevésbé rendelkező betegek hátrányba kerülnének. Hozzátette: a regisztráció napján két egészségügyi dolgozó folyamatosan tájékoztatja a várakozókat az időpontkiadás aktuális állapotáról, szabályairól. Ám a szakorvoshiány miatt sokan nem kapnak időpontot az adott hónapra.

A Telex szerint a rendelőintézet próbál segíteni a várakozó időseknek, és folyamatosan keresik a megoldásokat a problémák enyhítésére az önkormányzattal együttműködve. Az intézmény bocsánatot kért a várakozás okozta kellemetlenségekért, és igyekeznek javítani a járóbeteg-ellátás feltételein a rendelkezésre álló személyi kapacitásokkal.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, egy kutatás szerint tízből nyolc magyar kénytelen magánorvoshoz menni. Vannak, akik egyszerűen (személyes okokból, vagy pedig azért, mert sürgős) nem tudják kivárni, hogy az állami ellátásban sorra kerüljenek, mivel hónapokkal későbbre kapnak időpontot. Emiatt sokan inkább fizetnek azért, hogy megvizsgálják.