Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,802 $

Donald Trumpot és más politikusokat akart megöletni egy iráni kötődésű pakisztáni férfi

Terveit azonban még a támadás előtt meghiúsították, s mint kiderült, a pakisztáni férfi az FBI ügynökeire hitte azt, hogy bérgyilkosok.

...svg content...Fotó: MTI/AP/John Bazemore
Észak-Amerika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A beszámoló szerint az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt egy, az iráni kormánnyal állítólag kapcsolatban álló pakisztáni férfi ellen, aki politikai merényleteket akart végrehajtani. Az ügy arra késztette az amerikai kormányt, hogy növelje Donald Trump volt elnök és más politikusok, tisztviselők biztonságát – áll a kedden nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumokban. Egy, az ügyről részleteket eláruló amerikai tisztviselő azt mondta: az FBI nyomozói úgy vélik, hogy Trump és más jelenlegi és korábbi amerikai kormánytisztviselők voltak a tervezett merénylet célpontjai. A 46 éves Asif Merchantot pedig azzal vádolják, hogy augusztus végén vagy szeptember elején New Yorkba utazott, hogy egy bérgyilkossal együttműködve végrehajtassa a merényleteket – írják a szövetségi ügyészek által benyújtott vádiratban. A pakisztáni férfi közvetlenül előtte Iránban volt.

Az ügyészek szerint a terv részeként Merchant férfiakat keresett a tényleges merényletek elkövetéséhez, egy nőt a „felderítéshez”, és mintegy 25 embert, „akik a gyilkosság megtörténte után figyelemelterelésként tüntetést tudnának végrehajtani”. Merchantot július 12-én tartóztatták le, miközben az Egyesült Államok elhagyására készült, nem sokkal azután, hogy találkozott állítólagos bérgyilkosokkal, akikről azt hitte, hogy végrehajtják a gyilkosságokat. Ám a bérgyilkosok valójában beépített FBI-ügynökök voltak, a vádlott pedig jelenleg szövetségi őrizetben van – számolt be a Telex a CNN cikkére hivatkozva. Merchant a bírósági dokumentumok szerint azt mondta a „bérgyilkosoknak” (akik valójában FBI-osok voltak), hogy olyan személyeket akar célba venni az Egyesült Államokban, akik „ártanak Pakisztánnak és a világnak, a muszlim világnak”. Soron kívül Ákosnak feltették a kérdést: Orbán Viktor vagy Magyar Péter? (videó)

Az FBI úgy véli, hogy még a támadás előtt meg tudták hiúsítani Merchant tervét, és a férfi az amerikai tisztviselők szerint a letartóztatása óta eltelt hetekben együttműködik a nyomozókkal. Merchant ügyvédje ugyanakkor a CNN szerint tagadta, hogy együttműködött volna a hatóságokkal, mondván, hogy az állítás „pontatlan” és „felelőtlen”. De az iráni kormány Trump elleni ismert fenyegetései arra késztették az FBI-t, hogy továbbítsa az értesüléseket az amerikai titkosszolgálatnak, amely megerősítette a volt elnök biztonsági védelmét – mondták egyes tisztviselők. Az amerikai ügyészek által kedden nyilvánosságra hozott összeesküvés a nemzetbiztonsági tisztviselők szerint a Trump állítólagos megölésére irányuló részletes iráni tervek egyre bővülő listáját gyarapítja – jegyzik meg a cikkben. Míg a BBC azt is kiemeli:

A cselekménynek nincs köze ahhoz a merénylethez, amelyet a volt elnök ellen július 13-án a Pennsylvania állambeli Butlerben tartott gyűlésen követett el a 20 éves Thomas Matthew Crooks, akit a Secret Service mesterlövésze a helyszínen lelőtt. A Secret Service új megbízott vezetője, Ronald Rowe pedig múlt héten egy sajtótájékoztatón elismerte a szervezet teljes mértékű felelősségét a július 13-án történtekben. Mint fogalmazott, a titkosszolgálat kudarcot vallott küldetésének teljesítésében, aminek lényege, hogy az általuk védelmezett személy nem kerülhet veszélybe. Hozzátette: a Kongresszus által kezdeményezett felülvizsgálatokat és a Joe Biden elnök által elrendelt vizsgálatot is segítik, valamint a szolgálat belső vizsgálatot is elindított. A témát egyébként ebben a korábbi cikkünkben fejtettük ki részletesebben.

Szentkirályi Alexandra: Karácsony meg sem próbálta felszámolni a korrupciót

Szentkirályi Alexandra azt mondja, Karácsony Gergely első ciklusa alatt meg sem próbálta felszámolni a korrupciót Budapesten.

Szentkirályi bejelentette, a Fidesz nem támogatja Vitézy főpolgármester-helyettes jelölését

Szentkirályi Alexandra tisztázta, semmilyen körülmények között nem támogatják Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltését, de nem is javasolnak mást a pozícióra.