Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Megalkották a világ eddigi legbonyolultabb labirintusát, segíthet a klímaváltozás leküzdésében is

Megalkották a világ eddigi legbonyolultabb labirintusát, ami feladja a leckét.

...svg content...Fotó: unsplash
Greenbox

Bense Róbert

Szerkesztő

Tudósok egy csoportja megtervezte a világ legnehezebb labirintusát, a nem mindennapi útvesztőt, amelyet a Physical Review X-ben mutattak be, különböző geometriai alakzatok, például Ammann-Beenker-féle mintázat és Hamiltoni-ciklusok felhasználásával tervezték meg.

A labirintus tervezéséhez az úgynevezett kvázikristályok szerkezetét vették alapul, amelyek ismétlődő mintázatokból állnak. Ezek a különleges anyagok segítettek egy olyan útvesztőt alkotni, amely végtelen számú útvonalat kínál. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A kvázikristályok egyébként meglehetősen ritkák, természetes formájukban mindössze néhányat találtak egy Szibériában lezuhant meteoritban, bár egy 1945-ös nukleáris kísérlet során létrejött a világ első mesterséges példánya is.

Az ilyen struktúrák képesek lehetnek az anyagok megkötésére is, amely során a molekulák az adott felülethez tapadnak, nem pedig elnyelődnek. Ez a tulajdonság nem mellesleg hasznos lehet a légköri szén-dioxid csökkentésében, hozzájárulva a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

A tudósok reményei szerint ez az újonnan létrehozott, különleges labirintus egy lépéssel közelebb vihet minket a környezeti problémák megoldásához, miközben új perspektívát nyit a geometriai és anyagtudományi kutatásokban – írja a BGR.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.