Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,79 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,61 Ft
Bitcoin
63,049 $

Ezüstérmes Párizsban a magyar férfi kardcsapat, Dél-Korea megvédte címét

A magyar férfi kardcsapat egészen drámai módon harcoltak ki a döntős szereplést a párizsi olimpián, amire lassan 30 éve nem volt példa, de most megtörtént, az ellenfél Dél-Korea volt.

...svg content...Fotó: Szilágyi Áron (b) Szatmári András a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi kard csapatversenyének elődöntőjében a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 31-én. MTI/Illyés Tibor
Sport

Szabó Kata

Szerkesztő

A magyar férfi kardcsapat már azzal történelmet írt, hogy bejutott a párizsi olimpia döntőjébe. A negyeddöntőben a kissé túlságosan is magabiztosnak tűnt Olaszországot küldték haza, akik végül nem tudtak mit kezdeni a csapatunkkal.

A folytatás még drámaibb irányt vett, annak ellenére is, hogy Iránnal küzdöttek a fiaink, bár már az jelzésértékű volt, hogy legyőzték az USA-t. Szinte végig vezettek, nagy is volt a különbség, majd jött a csereember Raab Krisztián, aki élete első olimpiáján rengeteget tett hozzá ahhoz, hogy a válogatott ott legyen a döntőben. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

1996 óta nem volt példa erre, amivel lezárult egy negatív széria, miközben Dél-Korea Franciaország legyőzésével kiharcolta a döntős szereplést. Gyakorlatilag a lehető legkeményebben ellenfelet kaptuk a koreaiak személyében, ugyanakkor így is biztos volt az érem.

A döntőt a háromszoros olimpiai bajnok, az elődöntőben parádésan küzdő Szilágyi Áron kezdte Pak Szang Von ellen, Szilágyi jól kezdett, két tussal elhúzott, dél-koreai ellenfele azonban hamar felébredt, egy tusos koreai vezetésnél jött a váltás.

Rabb és Szatmári nem talált ellenszert Oh és Gu menetelésére, 11-15-re elhúzott az ellenfél, ám a következő percek a magyaroké voltak, Rabb, Szilágyi, majd Szatmári is csodálatosan vívott, 17-20 és 22-25 után sorozatban négy tussal egyenlített Szatmári, majd átvették a mieink a vezetést, ám O Szang Uk ismét visszaszerezte azt.

Az utolsó körre a koreaiak cseréje, Do őrületes rohammal lépett pástra, Rabb ellen 5-0-val hozta az asszóját, így 29-35 volt az állás Dél-Koreának. Szatmári nehéz helyzetben lépett ismét pástra, Park ellen nem sikerült közelebb kerülni, sőt, hét tusra növelte előnyét a címvédő koreai csapat.

Szilágyi 33-40-nél vette át, három villámgyors tussal 36-40-re zárkóztak a magyarok, Oh erre szintén hárommal válaszolt, Szilágyi ezt követően két egylámpással, majd egy újabb találattal 4-re csökkentette a különbséget, azonban két tusra a győzelemtől Dél-Korea már nem hibázott. Szilágyi egészen 41-ig hozta fel a döntőben Magyarországot, Oh azonban bevitte a 45. találatot. Dél-Korea ezzel megvédte címét, Magyarország kardcsapata ezüstérmes Párizsban!