Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Mostanra minden megyéből jelentettek szamárköhögés-gyanús esetet

Legutóbb Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből jelentettek gyanús fertőzést.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Július közepén, a 29. héten 32 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak hazánkban, ami új rekord az NNGYK heti jelentéseiben. A legfrissebb jelentés szerint ezúttal Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből jelentettek gyanús fertőzést, ezzel idén már minden megyében potenciálisan megjelenhetett a betegség. Ugyanakkor fontos hozzátenni azt is, hogy az NNGYK ilyenkor csak a gyanú bejelentéséről számol be, de azt is listázza, hogy hány esetben sikerült azonosítani is a fertőzést.

Az NNGYK szerint bejelentések Budapestről, és 12 vármegyéből érkeztek (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár, Tolna és Veszprém). A potenciális szamárköhögéses betegek közül 8 volt csecsemő, egy fő az 1-2 éves, egy fő a 3-5 éves, két fő a 6-9 éves, három fő a 10-14 éves, három fő a 15-19 éves, egy fő a 20-29 éves, egy fő a 30-39 éves. Soron kívül Megszűnik a Nyugdíjasok Pártja 50+

Míg öt fő a 40-49 éves, három fő az 50-59 éves, négy fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az NNGYK szerint az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 11 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist, a többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak – írja a Portfolio a jelentésre hivatkozva, amelyből a Telex szemlézett. De július elején arról is beszámoltunk, miszerint hiába az átoltottság, egyre nő a szamárköhögéses esetek száma.

A magas átoltottság ellenére is növekvő trend figyelhető meg a szamárköhögéses esetek számát illetően. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy nem tervezik az egészségügyben dolgozók újraoltását szamárköhögés ellen, ugyanis az NNGYK szerint nem ismert olyan tudományos adat, amely bizonyítaná, hogy ez hatékony védelmet nyújtana a betegség terjedése ellen. Mindemellett arról az esetről is írtunk, hogy csecsemőket sodort veszélybe egy betegen ellenőrző járványügyes.

Orbán Viktor a 2026-os választásokról: „Majd a magyarok eldöntik”

Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta, nem a németek és nem is Brüsszel fogja megmondani, mi legyen Magyarországon.

Véget ér egy korszak, bezár a népszerű Bálna Terasz Budapesten

Közel 10 év működés után bezár a Bálna Terasz, annak ellenére, hogy közkedvelt helyszíne volt Budapestnek.