Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,97 Ft
Euró
394,55 Ft
Font
468,89 Ft
Bitcoin
62,073 $

Donald Trump a párizsi olimpia megnyitójáról: szégyen volt

A politikus kiemelte, ha a 2028-as Los Angeles-i olimpia idején ő lenne az elnök, biztosan nem lenne ilyen ábrázolása Az utolsó vacsorának.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Alex Brandon
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Donald Trump szerint a párizsi olimpia megnyitója „szégyen” volt, bár sokan szintén negatív véleménnyel voltak az új szintre emelt nyitóünnepség kapcsán. Egyesek pedig azon a véleményen voltak, hogy Leonardo da Vinci Utolsó vacsoráját parodizálta ki az egyik jelenet, holott a szervezők szerint nem erről, hanem a görög Dionüszosz interpretációjáról van szó.

„Nagyon nyitott gondolkodású vagyok, de szégyennek tartom, amit tettek” – jelentette ki a volt amerikai elnök a Fox Newsnak nyilatkozva. Emellett katolikus csoportok, francia püspökök és jobboldali szereplők is elítélték a kérdéses jelenetet, amelyben táncosok, drag queenek és egy DJ vett részt olyan pózokban, amelyek az utolsó vacsora ábrázolására emlékeztetnek. Soron kívül Orbán Viktor, majd Magyar Péter is profilképet váltott az árvízvédelem alatt

Amikor Laura Ingraham, a Fox News műsorvezetője megkérdezte Trumptól, hogy mi lenne, ha a 2028-as Los Angeles-i olimpia idején ő lenne az elnök, a politikus úgy felelt: biztosan nem lenne ilyen ábrázolása Az utolsó vacsorának – írja a Barrons az AFP News-ra hivatkozva. A 2024-es párizsi olimpia hivatalos X oldala szerint azonban nem is Da Vinci festményét szerették volna imitálni.

A megnyitó estjén posztolt bejegyzésükben azt írják, „a görög Dionüszosz interpretációja tudatosítja bennünk az emberek közötti erőszak abszurditását”. A hivatalos oldal nem írt arról, hogy pontosan melyik festményt akarták utánozni, az X-en terjedő posztok szerint Az istenek ünnepe című festményről lehet szó – jegyzi meg a Telex.

Korábban azt is megírtuk, hogy megszólalt a művészeti vezető az olimpiai megnyitót ért kritikák után, tisztázni szerette volna a vitatott jelenetek szándékát. Míg ebben a cikkben azt is megírtuk, hogy kiszúrtak a sportolókkal az olimpia szervezői: volt, aki nyers húst kapott, másnak semmi sem jutott. Meghökkentő események zajlottak az olimpiai faluban, a szervezők szemmel láthatóan nem voltak felkészülve.